Maksimum Karte MC

Maksimum Karta ili MC (eng. Maximum Card) može se definirati kao filatelistička cjelina koja se sastoji od tri osnovna elementa : razglednice, poštanske marke i poštanskog žiga vezanog uz poštansku marku i razglednicu.

Sve tri komponente su odabrane na takav način da nude maksimalnu usklađenost. One su međusobno komplementarne u svakom filatelističkom aspektu i zajedno predstavljaju cjelovitost.

 

1. Razglednica

Razglednica se obično tiska privatno i dostupna je na tržištu ili je izdana od strane poštanske uprave zemlje prije izdavanja poštanske marke.
Stražnja strana razglednice mora biti prazna s dovoljno prostora za upisivanje adrese, a na njoj se eventualno može nalaziti otisak žiga.

Poštanske službe velike većine zemalja izdaju svoje vlastite maksimum karte, dok se u Švicarskoj filatelistima nude službene razglednice prije službenog datuma izdavanja novih poštanskih maraka.

Razglednica koja se koristi za izradu maksimum karte ima normalno, međunarodno (prema Konvenciji o univerzalnoj poštanskoj uniji) definiranu veličinu (9 x 14 ili 10,5 x 14,8 cm) i strogo ju je zabranjeno rezati.

U slučaju starih maksimum karti, onih od prije 1940.godine, prihvaćaju se i one manjih veličina. Prema posebnim propisima odobrenim na 68. FIP kongresu u Singapuru, 1. i 2. rujna 2004. mogu se tolerirati razglednice kvadratne veličine ili 12 x 17 cm koje postaju sve atraktivnije i popularnije.

Dopušteni su samo kvadratni i pravokutni formati razglednica, svi ostali su isključeni.

Ove razglednice mogu biti crno-bijele ili u boji. S estetskog gledišta, oni mogu ponuditi obojeni ili bijeli prostor kako bi mogli staviti poštansku marku, tako da se otkazivanje (žig) može promatrati na bolji način.

Razglednica, u pravilu, treba nuditi najmanje 75% prostora ukupne površine za ilustraciju (u idealnom slučaju čak 100%!). Međutim, prema najnovijim zahtjevima, dogovorenim na Konferenciji FIP Maximaphily Commission, održanoj u Malagi 12. listopada 2006., ovo ograničenje prostora (min. 75%) nije posebno spomenuto, no unatoč tome naglasak je stavljen na veličinu slike. Rečeno je: "Što je veća slika, to je bolja kvaliteta maksimum karte."

S obzirom na ovaj vrlo nejasan zahtjev, savjetujemo svim filatelistima da se drže starog zahtjeva za više od 75% prostora za ilustraciju na razglednici. U slučaju starijih Maksimum Karti ovo se ograničenje može zanemariti.

Razglednica mora nuditi najbolji mogući izravan vizualni sklad s motivom marke, u slučaju da žig prikazuje nekoliko motiva. Nikako ne smije prikazivati skicu ili nacrt dizajna same marke.

Razglednice s više slika kao i one s hologramima nisu dopuštene. Zabranjene su sve razglednice s punom reprodukcijom marke s njihovim perforacijama, nominalnim vrijednostima i nazivima zemalja.

 

2. Poštanska marka

Poštanska marka mora imati istaknutu temu ili motiv te mora imati izravnu vezu s ilustracijom na razglednici. Boje i perforacije marke moraju biti u optimalnom stanju.

Marka je pričvršćena na razglednicu na prednjoj strani (na slici). Potrebno je voditi računa o tome da vrijedi u trenutku otkazivanja i da se na razglednicu postavlja samo jedna poštanska marka koja vrijedi za poštarinu.

Marka na maksimum karti može se po mogućnosti upotrijebiti na dan izdavanja ili u okviru dopuštenog vremenskog ograničenja (takva se maksimum kartica naziva maksimum kartom 1. kvalitete).

Takozvane "službene" marke koje se koriste u redovnom poštanskom prometu (osim oznaka UNO, UNESCO-a i Europskog vijeća) ne bi trebale biti stavljene na razglednicu. Maksimum karta ne smije imati blok od četiri ili dvije marke s identičnim dizajnom koje izdaju dvije zemlje (tzv. „Bilateralna“ izdanja).
Ovisno o pojedinim temama na poštanskoj marki, postoji mogućnost stvaranja višekratnih maksimum karata.

 

3. Žig

Potrebno je obratiti pažnju da se tinta, koja se koristi za poštanski žig, ne razmazuje i da ne daje neuredan izgled maksimum karti. Otkazivanje se u osnovi sastoji od datuma i naziva pošte. To bi mogao biti običan jednostavan datumski pečat bez ikakve ilustracije, ali bi trebao poštivati ​​usklađenost.

Na primjer, ako Maksimum karta prikazuje osobnost, tada otkaz može sadržavati mjesto rođenja ili područje u kojem je pokojnik radio tijekom svog života ili gdje je umro. Ako se radi o spomeniku, građevini ili poznatoj slici, onda naziv mjesta gdje se oni nalaze ili se mogu naći. Otkazivanje u takvim slučajevima može ukazati na najbliži mogući poštanski ured.

U slučaju slikovnog žiga, ilustracija žiga bi trebala imati izravan odnos s ilustracijom marke i / ili razglednice. U svakom slučaju, važno je da je naznačeno ime pošte budući da otkazivanje mora primijeniti službeni ,a ne "privatni" ili "poluslužbeni" poštanski ured.

Otkazivanje ili poništenje se smatra "najprikladnijim" kada se primjenjuje na dan obilježavanja događaja ili osobe o kojoj je riječ.

Idealno je ako se poništenje primjenjuje prvog dana izdavanja marke, pod uvjetom da sadrži podatke u skladu s razglednicom i žigom.

Zadovoljavajućim se smatra ako se poništenje primjenjuje na neki drugi dan, no ne predaleko od dana izdavanja marke.

philatelic journalists forum

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.