Fascinantne poštanske marke

 

Otkad postoje marke, one bivaju sakupljane. Time se ovaj hobi ubraja u jednu od najstarijih slobodnih aktivnosti na svijetu - i najfascinantnijih.
U čemu je čar jedne marke, koja zapravo predstavlja potvrdu o plaćanju poštarine? S jedne strane u umjetnosti, u prikazivanju značajnog motiva na najmanjem prostoru.
Estetika dizajna i izvanredno visoka kvaliteta tiska impresioniraju čak i "ne-sakupljače". Tako se marke često nazivaju "umjetnička djela u malom formatu".

Marke su također "vizitke" određene zemlje, koja time na jedinstven način predstavlja svoju kulturu, povijest i prirodu.
Druge marke nas opet prisjećaju na glavne sportske događaje kao što su Olimpijske igre ili Svjetsko nogometno prvenstvo.

Sakupljati marke znači i obrazovati se - i to na najugodniji mogući zamisliv način.

Ipak i sama izdanja "pričaju" priče. Tako na primjer žig i adresa na kuverti dokumentiraju način na koji je  pismo upućeno i u koje je vrijeme transportirano.

Najpoznatije pismo je poznato Bordeaux Pismo koje je 1847. godine 85 dana putovalo od Mauricijusa do Bordeauxa.
Pismo se 1993. našlo na aukciji i u samo 42 sekunde nadmetanja početna cijena je u nekoliko koraka narasla na 5 milijuna švicarskih franaka. Danas pismo vrijedi više od 10 milijuna eura.

Jedan drugi naziv za poštansku marku je "Mali komadić od papira". Marke predstavljaju izvornu imovinu čija cijena proizlazi iz ponude i potražnje - i koja se često prenosi s generacije na generaciju.

Sve to i još mnogo toga čini prikupljanje maraka fascinantnim.

Ushićenje koje kolekcionar osjeća nokon što je pronašao dugo traženu marku i ponos s kojim promatra svoju zbirku teško je staviti u riječi.

Sakupljanje maraka morate jednostavno sami doživjeti !

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.