Kako sakupljati poništene marke

 

Započnite vlastitu kolekciju korištenih ili poništenih maraka

Zamislite kakve bi uzbudljive priče marke mogle ispričati, da imaju usta!

Putovanje jedne marke započinje onog trenutka kada je poštanska služba označi poštanskim žigom. Kada se na poštansku marku stavi žig, to znači da je poništena i ne može se više koristiti u prometu.
Sakupljanje poništenih maraka još je jedan način uživanja u filateliji.

 

Imaju li poništene marke ikakvu vrijednost?

Naravno da imaju!
Poništene marke imaju filatelističku vrijednost, čak i ako se ne mogu ponovno koristiti u poštanskom prometu.

Velika većina filatelista sastavlja zbirke poništenih maraka, budući da su zahvalnije od satavljanja onih sa nekorištenim (MNH) markama.

Kada je marka bila u prometu, a njezin fizički izgled je ostao netaknut, njezina vrijednost raste na temelju ocjene otiska žiga.

 

Kako poštanski žig utječe na vrijednost poništene marke?

Vrsta žiga kojim je marka otkazana igra značajnu ulogu u vrijednosti marke. Kolekcionari preferiraju marke sa laganim otiskom žiga u odnosu na one s teškim žigovima.
Filatelistička vrijednost nekih poštanskih maraka raste ako se prodaju s poštanskim žigom. Dobri primjeri za to su njemačke marke iz razdoblja depresije. Kataloška cijena takvih maraka može se čak i udvostručiti ukoliko imaju vidljiv žig.


ponitene marke kiloware

 

Kako započeti vlastitu kolekciju poništenih marka?

Najlakši i najjeftiniji način da pokrenete kolekciju poništenih maraka je sortiranjem stare pošte. Zamolite svoju obitelj i prijatelje da vam sačuvaju kuverte na kojima se nalaze marke.
Saznajte kako ispravno skinuti marke s omotnice, kako biste izbjegli bilo kakvo oštećivanje.

Sakupljanje maraka ne mora biti skupo, i može zahtijevati samo ograničeni proračun vezano uz potreban filatelistički pribor.

Još jedan ekonomski način sakupljanja poništenih maraka je kupnja Kiloware maraka, ili maraka u vrećicama koje se prodaju po težini.
Moguće je pronaći i dobrotvorne organizacije koje prodaju marke radi prikupljanja sredstava u dobrotvorne svrhe. Često se među takvim markama nalazi mješavina raznih maraka iz različitih država svijeta.

Kako održavati sakupljene poštanske marke?

Album za marke najbolji je medij za zaštitu vaših poništenih poštanskih maraka. Album marke štiti i od prašine, a i drugih čimbenika (poput vlage) koji bi mogli uzrokovati oštećenje.

List papira u vezu mogao bi se također koristiti za čuvanje poništenih maraka. Marke se na takve listove papira pričvršćuju uz pomoć falca ili hawida.

2 Clicks Stamps

 

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.