Skidanje maraka sa žigom

Marke se nikada ne smije nasilno odljepljivati, već treba škarama odrezati dio kuverte gdje su zalijepljene i to barem 5 milimetara daleko od same marke.

Nakon te pripreme u jednu posudu je potrebno uliti dovoljno mlake vode u koju treba u potpunosti natopiti prethodno izrezane dijelove koverti s markama. Pripazite da voda ne bude pretopla jer može rastopiti boje na markama pa će one time izgubiti svoj sjaj.
Nakon određenog vremena lijepilo između marke i papira će se početi otapati i marke će se moći lagano odvojiti.

Do poteškoća dolazi kod pojedinih maraka koje imaju jako lijepilo, kao i u slučaju obojenih koverata koje u vodi puštaju boju pa njihovim otapanjem može doći do bojanja maraka.
Marka koja je dobro i propisano oprana ne smije imati ostatke omotnice na poleđini, niti smije biti zaprljana drugim bojama.

Kad se pojedina marka odlijepi u vodi, može se izvaditi iz vode i staviti na sušenje. Najbolje je sušiti na platnu (stara plahta ili slično) ili na običnom novinskom papiru (u ovom slučaju postoji opasnost od lijepljenja novinskog grafita na marke). Marke nikako ne treba sušiti prisilno (uz peć ili ventilator), jer se tada uzrokuje naglo kovrčanje papira koje kasnije nije lako izravnati, već se trebaju prirodno sušiti.

Kad postanu gotovo pa suhe potrebno je prijeći na posljednju fazu, a to je ravnanje. U tu svrhu može se marke staviti u deblju knjigu i tako ih ostaviti par dana. Ukoliko je postupak pravilno obavljen dobiju se ravne marke, bez ikakvih oštećenja.

 

 

 

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.