Kako započeti skupljati marke

Sakupljanje poštanskih maraka može biti vrlo zahvalan hobi na bilo kojoj razini vještine ili troška. Dok je za početnika ili dijete odlično imati album sa prelijepim sličicama, napredni kolekcionar može biti zanesen proučavanjem jedne jedine marke ili izazovom traženja one poslijednje marke koja mu je potrebna za dovršetak zbirke. 

Nema ispravnog ili pogrešnog načina sakupljanja maraka. Pravilan način je onaj koji vas čini sretnim.

lot maraka 6

 

Započnite svoju kolekciju sa paketom poštanskih maraka

Najlakši način da započnete zbirku je kupnjom paketa sa markama. Filatelija Hunjak ima u ponudi povoljne pakete koji sadrže stotine korištenih maraka. Takve marke su odlične za započinjanje kolekcije. Svi paketi sa markama su drugačiji, klasificirani po državama i tematici te nude široku paletu maraka tako da nema duplikata.

 

Kupite nove poštanske marke Hrvatske pošte
U bilo kojem poštanskom uredu moguće je kupiti nekorištene prigodne poštanske marke atraktivnog dizajna izdane od strane Hrvatske pošte. Filatelija Hunjak nudi mogućnost naručivanja nekorištenih poštanskih maraka i vodi računa o svakoj novoizdanoj marci te ih šalje na adresu naručitelja. 

Neki kolekcionari više vole nekorištene marke zbog njihove kvalitete i veće vrijednosti, dok drugi uživaju u iščitavanju otiska štambilja koji se stavlja na makre korištene u poštanskom prometu. Ako želite možete se odlučiti za oba načina sakupljanja maraka ili pak specijalizirati jedan od ta dva načina sakupljanja.

 

Zamolite lokalne tvrtke i prijatelje da za vas sačuvaju poštanske marke
Tvrtke uobičajeno dobivaju puno pošte tako da se na kovertama često mogu naći marke čak i iz inozemstva ukoliko tvrtka ima inozemne poslovne partnere.
Prijatelji i obitelj također bi mogli biti spremni sačuvati vam marke sa pisama koja primaju.

 

Pronađite prijatelja za dopisivanje
Ukoliko volite pisati i primati pisama, pronađite prijatelja za dopisivanje sa kojim možete imati aktivan razgovor. Primjerice, na web stranici http://www.penpalworld.com/ možete pronaći prijatelja za dopisivanje iz neke druge države i dopisivanjem sa tom osobom doći do maraka koje inače ne biste mogli naći.

 

Razmjenjujte marke
Nakon što ste razvrstali nekoliko paketa maraka, može se desiti da imate nešto duplikata ili marke koje vas ne zanimaju. Te marke možete razmjenjivati s drugim kolekcionarima za njihove duplikate i na taj način širiti svoju kolekciju. U ranoj fazi hobija, najbolji način razmjene je marku za marku, umjesto da pokušavate naučiti tržišnu vrijednost.
Jedina iznimka su marke koje su na bilo koji način oštećene ili zamrljane tintom poštanskog žiga, što naravno vrijedi manje od bilo koje druge marke koja je u dobrom stanju.

 

Učlanite se u filatelistički klub
Iskusni kolekcionari često se sastaju kako bi se međusobno informirali, djelili savjete i trgovali markama.
Filatelistički klub "Marija Hunjak" iz Čakovca je jedan od klubova koji pomaže svojim članovima savjetima i sugestijama, te potiče filatelističke aktivnosti.

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.