Prva poštanska marka

 

The Penny Black

 

Poštanska marka je zapravo potvrda o plaćanju usluge isporuke pošiljke ili pisma.

Ako to uzmete u obzir, prva se poštanska marka pojavila u Parizu 1653. godine.
Neki gospodin de Villayer utemeljio je poštansku službu u kojoj je pošiljatelj unaprijed platio poštarinu, a potvrda se pritom prilagala uz pismo.
Ta se potvrda uklanjala i uništila odmah po isporuci predmeta vjerojatno kako bi se spriječilo njezino daljnje korištenje i zlouporaba, tako da na žalost nije poznato postoji li bilo koji primjerak tih potvrda.

Poznato je kako je Penny Crna bila prva marka. Izum ove gumirane "potvrde" koja se mogla kupiti unaprijed pripisuje se englezu Rowlandu Hillu. Jednom zaljepljena na određenom djelu pisma marka se poništavala žigom čime je takva marka postala neodgovarajućom za daljnje korištenje.

Ipak, bilo je već mnogo njih koji su više ili manje došli na istu ideju.

Godine 1823. šveđanin Treffen von Berg predvidio je metodu dostave s posebnim omotnicama i sa markama koje bi bilo teško kopirati. Švedska Pošta je njegovu ideju smatrala apsurdnom tako da ideja nikada nije bila implementirana.

Godine 1836. slovenac Lovrenc Košir koji je djelovao u Austriji, došao je također na ideju da se organizira plaćanje pošte unaprijed kupnjom čistih (nekorištenih) maraka. Njegova ideja nije zaživjela.

 

proof printed stampsU Škotskoj je James Chalmers napravio otisnute marke (vidi desno) , a njegov je sin kasnije tvrdio kako je Rowland Hill ideju poštanske marke ukrao od Chalmersa.

 

 

 

 

izvor: freestampmagazine

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.