Jean-Baptiste Moens

 

 

Jean Baptiste MoensJean-Baptiste Philippe Constant Moens (27. svibnja 1833., Tournai - 28. travnja 1908.) bio je belgijski filatelist, poznat u kolekcionarskim krugovima kao prvi trgovac markama i jedan od rijetkih svojstvenih filatelističkih novinara. 
Bio je sin Colette Blangenois i vojnog službenika Phillipea Moensa.

Moens je počeo sakupljati marke sa obiteljskih pisama još kao dječak u Tournaiu. Započeo je sa malim poslovanjem s kovanicama baveći se numizmatikom.  Već u dobi od devetnaest godina bavio se preprodajom novih i rabljenih knjiga i preprodajom poštanskih maraka na Galerie Borthier, poznatom šetalištu u centru Bruxellesa. U roku od deset godina sastavio je ilustrirani katalog maraka.

U ožujku 1862. u suradnji sa Louisom Hanciauom, Moens je objavio katalog maraka "Manuel des collectionneurs de timbres-poste", koji je bio prvi takav katalog u Belgiji, a drugi na francuskom jeziku nakon ilustriranog kataloga maraka pariškog Alfreda Potiqueta.

Te je iste godine objavio "De la falsification des timbres-poste" (o krivotvorenju poštanskih maraka) kako bi upozorio kolekcionare na obilnost krivotvorina, a započeo je i izdavati prvi filatelistički mjesečnik na francuskom jeziku "Le Timbre-Poste", koji je izlazio od 1863. do 1900. godine, kao i seriju fiskalnih maraka od 1874. do 1896. godine.

Moens je postao i vlasnikom osam poštanskih maraka s Mauricijusa. Godine 1878. objavio je svoje prvo djelo o ranim markama s Mauricijusa "Les Timbres de Maurice depuis leur origine jusqu'à nos jours" ("Marke Mauricijusa od svog nastanka pa do danas") koristeći se studijama Edwarda B. Evansa, , Filatelističkog društva u Londonu i suca Fredericka Philbricka.

Helen Morgan napominje: "Sve što je poznato o otkriću prvih uzoraka pošanskih izdanja, u stvari većina povijesti svih onih maraka koje su na kraju pronađene, proizašlo je iz njegovog pera kasnih 1890-ih. Obradio je većinu poštanskih maraka koje je otkrila Madame Borchard krajem 1860.-ih".

Kako je Moensovo poslovanje napredovalo, prikupio je veliku kolekcijsku zalihu svih vrsta, knjižnicu posvećenu glazbi i antikvitetima, kao i marke.

Kako bi sačuvao svoje zdravlje, Jean-Baptiste je 1. studenoga 1899. u "Le Timbre-poste" priopćio kako je vrijeme da se oslobodi dužnosti objavljivanja i rasproda većinu zalihe u trgovini.

Nakon što je prodao svoje raritete, ostatak Moensove zalihe s kataloškom vrijednošću od 196.000 £ ( prema katalogu iz 1882. godine) prodana je iduće godine M. Rubensu, trgovcu markama iz Kopenhagena za neobjavljeni iznos, a njegove filatelističke publikacije su na kraju prodane H. Edgaru Westonu, u Londonu, 1907. godine.

Jean-Baptiste Moens umro je 1908. godine u Ixellesu gdje je i sahranjen. Obavijest o njegovoj smrti objavljena je u filatelističkom tisku prozvan od mnogih Ocem filatelije.

 

izvor: wikipedia.org

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.