Procvat filatelije 

 

Godinu 1862. mogli bismo nazvati najvažnijom godinom za filateliju.

"Filatelistički časopis Velike Britanije" 1. travnja 1916. objavio je članak kojeg je potpisao E.L. Pemberton 1863. godine, gdje stoji da je prije 1856. vjerojatno bilo samo tri ili četiri priznatih kolekcionara te da je prikupljanje maraka uglavnom bio hobi za školsku djecu.

 

philatelic journal 1862

 

Od 1858. godine to se počelo polagano mijenjati tako da je početkom 1860-ih bilo uočljivo dramatično povećanje interesa za tu temu. Sve veći broj odraslih kolekcionara dovodi do mogućnosti trgovine i stvaranja značajne zarade za pojedince.

S jedne strane, postojala je velika potreba za informacijama, a s druge strane bilo je sve više kolekcionara koji su htjeli podijeliti svoja znanja.

Godine 1862. filatelija je započela za ozbiljno. Objavljuju se brojni katalozi, prvi albumi i mnogi članci u časopisima.
Unutar kataloga maraka kojeg je John Edward Gray objavlio 1862. godine, izrađen je popis od 18 dostupnih publikacija na temu filatelije.

Hand catalogue of postage stamos 1862Iako su i prije 1862. godine neki trgovci bili aktivni (obično je to bila sporedna aktivnost), čini se da je 1862. bila prva godina u kojoj je potražnja za markama bila toliko jaka da bi čak velik broj ljudi mogao zarađivati za život samo od trgovine markama.

Također je to bila godina kada su izdani cjenici, čime je postalo jasno da svaka pojedina marka nije iste vrijednosti, a zbirka bi zapravo mogla biti vrijedna novca.

Ta je spoznaja definitivno bila jedan od glavnih razloga za veliko povećanje interesa za sakupljanjem maraka. To više nije bilo nešto samo za mlade, već ugledni hobi za odrasle.

Izvorno, većina kolekcionara nalazila se u i oko Londona i Pariza. Doista, razmjena maraka je postojala u Parizu još od 1860.
Izvan Engleske i Francuske činilo se da je sakupljanje maraka uglavnom bilo ograničeno na Njemačku, Belgiju i Sjedinjene Države.

Nizozemska je 1862. objavila svoj prvi katalog maraka na nizozemskom jeziku i bilo je za primijetiti kako se 'virus' počinje širiti diljem svijeta.

Naravno da nije dugo trebalo da se kriminalni element društva uvuče u svijet filatelije. Uskoro se na tržištu javljaju pretisci i krivotvorine, tako da se 1862. godine po prvi put javljaju publikacije koje priznaju njihovo postojanje.

 

izvor: freestampmagazine

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.