Edard de Laplante

 

Edard de Laplante portait

 

Iako je Filatelija do 1862. već bila međunarodno postojeća, najvažniji su se događaji odvijali u Francuskoj te se Francuska prema tome sa sigurnošću može nazvati kolijevkom filatelije.

Prvi francuski trgovac markama bio je Edward de Laplante (1820-1881).
Edard Eugène Anselme de Laplante rođen je u Marseilleu 30. rujna 1820. Nakon studija u Parizu svoju je karijeru započeo kao litograf. U vrijeme kada se počeo interesirati za filateliju i numizmatiku bio je već zaposlen kao državni službenik u Parizu.

Tijekom traženja kovanica za zbirku, 1860. godine Laplante je naletio na cijeli arak francuskih crnih maraka od 20 centi iz 1849. godine kojeg je kupio za 30 franaka. Njegova je supruga arak izrezala na pojedinačne marke koje je Laplante zatim prodao i što mu je ostvarilo znatnu dobit.

Vrlo je vjerojatno kako je prodao marke na filatelističkom sajmu koji je na Champs Elysees-u osnovan 1860. godine. To mu je dalo motivaciju da započne vlastiti posao trgovanja s markama.

 

The stamp market on the Champs Elysees in 1860

Tržište maraka na Champs Elyseesu 1860. godine

 

Pismo koje datira iz 27. svibnja 1861. je dokaz da je Laplante bio u kontaktu s mnogim filatelistima, uključujući i Moensa, kako bi došao do filatelističkog materijala.

13. srpnja 1861. njegova je zaliha maraka bila već tako velika da je toga dana napustio državnu službu i započeo svoje poslovanje kao prodavač maraka. Njegova prva trgovina nalazila se u Rue Christine 1 u Parizu.

laplante store

Nekada Laplanteova trgovina markama na Rue Christine 1 u Parizu danas je restoran 

 

Laplante se pokazao kao dobar poslovni čovjek i brzo je izgradio veliku mrežu kontakata i ubrzo je postao vrlo poznat u filatelističkim krugovima.

Za malo novca se primjerice kod Laplantea moglo kupiti 54, 81 i 108 moldavskih Paralesa, kao i mnoge druge bolje marke koje bi trenutno trgovcu donijele malo bogatstvo. Prva "1 Prava crvena marka" iz Urugvaja iz 1856. godine koštala je 25 franaka (sto komada).

Laplante u velikoj mjeri nije volio blokove niti marke u arcima. Ako bi i kupio takve predmete oni bi direktno otišli u ruke njegovoj supruzi Bichette, koja ih je škarama izrezala u prikladne bindlove od 100 komada.

Laplante je bio strogo iskren u poslovanju. Smatrao se najboljim i najvećim prodavačem maraka u Francuskoj, što je nesumnjivo i bio.

Ipak, Laplante je bio teškog karaktera, naprasit i vrlo promjenjivog raspoloženja. Poznate su mnoge priče o Laplateovim raspravama u trgovini sa drugim trgovcima. Možda je to bio glavni razlog zbog kojega njegova povezanost s trgovinom markama nije dugo trajala. Posao je 1869. godine prodao Georgeu Wilhelmu iz Basela, a od dobivenog je novca kupio posjed u Alžiru i počeo proizvoditi vlastito vino.

U prosincu 1880. godine u pismu Arthuru Mauryu ponosno izjavljuje kako su njegova vina na pariškoj izložbi 1878. godine osvojila srebrnu medalju.

 

The letter from de Laplante to Arthur Maury

Laplanteovo pismo Arthuru Mauryu

 

Edard de Laplante umro je 20. lipnja 1881. godine.

 

izvor: freestampmagazine

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.