Prvi albumi za markeS obzirom na to da se 1862. pojavljuju trgovci markama, katalozi i tekstovi u časopisima, bilo je gotovo neizbježno da se iste godine, također u Francuskoj, pojavi i prvi album za marke.

 

Justin LallierAlbum se pojavio u veljači ili ožujku 1862. godine, a objavio ga je A. Lenègre u Parizu. Urednik albuma je prikazan na naslovnici kao Henry Justin Lallier. Henry Justin Lallier živio je od 1823. do 12. kolovoza 1873.

Nije sasvim sigurno je li on zapravo osmislio album za marke budući da je bio arheolog, a i tvrdilo se da nije znao apsolutno ništa o sakupljanju maraka.

Drugi izvori ukazuju na to da je bio trgovac markama i u određenom trenutku je vidio objavu albuma kao priliku za promoviranje posla.

Poznato je da je uspostavio suradnju sa pariškim trgovcema markama Baillie Alexandreom, koji je godinu dana kasnije izdao vlastiti album. U prvom je izdanju bilo prostora za otprilike 1.200 maraka.

 

justin lallier album

 

K. Kouwenberg je 1978. godine napisao da je prije kojih četrdeset godina otkriven jedan od Lallierovih albuma. Album je bio pun maraka, uključujući i mnoge rijetke primjerke. Međutim, daljnja je analiza pokazala da je sadržaj praktički bezvrijedan; radilo se uglavnom o reprintu, vrlo oštećenim ili lažnim markama.

justin lallier album a


Ipak, pojam "Lallierov album sa sadržajem" godinama se koristio u domovima kao nešto jako dobro ", rekao je Kouwenberg.

justin lallier album b

 

Album tog vremena bio je sasvim drukčiji od današnjeg albuma, gdje možete dodati godišnja izdanja. Prvi su albumi bili vezani i imali su mjesta za sve dotad poznate marke.
U kasnijim izdanjima dodani su dodatni prostori tako da su kolekcionari morali prenijeti svoju zbirku u novi album.

Na primjer, 1862. godine Nizozemska je izdala samo tri marke. Njihovo drugo izdanje pojavilo se dvije godine kasnije.

 album nederlanden

Prostori za tri nizozemske marke u izdanju 1863. Četiri druga okvira nacrtana su kasnije.

 

Kao što je spomenuto, u prvim je albumima svaka poznata marka imala svoj prostor, a stranice su bile podijeljene po zemljama prikazujući amblem svake zemlje.
Prostor u albumu sadržavao je opise iz razloga što u prvim albumima nije bilo slika maraka.

Stranice su ponekad bile tako pune, okviri često premali da je ponekad marke trebalo izrezati kako bi se uklapale. Nije bilo neuobičajeno da kolekcionari markama odrežu zupčanje. Tada nitko nije mario za različito rezuckanje maraka.

 album dannenfelser

Izdanje 1863, koje je objavio Dannenfelser (iz zbirke Rob Smita)

 

Albumi su bili takav instant uspjeh, a potražnja tako velika da je u prvih pet godina objavljeno najmanje sedam izdanja. Ukupno je objavljeno 14 izdanja tvrtke Lenègre. Posljednji, tiskan 1876. godine, uredio je Pierre Mahé.

Posljednje izdanje objavljeno je i na drugim jezicima, uključujući engleski, njemački, španjolski i nizozemski, iako je prvo nizozemsko izdanje albuma iz 1863. godine objavio W.F. Dannenfelser u Utrechtu.

Kasnije je 1862. objavljen album Edwarda Laplantea. Mnogi su smatrali da je Laplanteov album bio samo imitacija Lallierova. To je bez sumnje na neki način ipak bilo pomalo inferiorno.

 

izvor: freestampmagazine

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.