Prvi ilustrirani katalog maraka

 

Francuska, a posebno Pariz, nesumnjivo je bila kolijevka filatelije, no 1862. godine "filatelijski virus" počeo se brzo širiti diljem svijeta.

Sakupljanje maraka doživjelo je procvat i u Velikoj Britaniji, zemlji u kojoj je izdana prva marka 22 godine ranije.

Dana 9. prosinca 1840. rođen je Frederick W. Booty. Živio je u Brightonu, bio je slikar po profesiji. Booty je bio autor prvog kataloga poštanskih maraka na engleskom jeziku i prvog ilustriranog kataloga maraka uopće.

Početkom 1861. zajedno s ocem je započeo sakupljati marke, nakon što su od poznanika dobili veliku torbu punu maraka . 

Katalog maraka je Booty izdao u svojim u ranim dvadesetim godinama, samo nekoliko tjedana prije nego što je Mount Brown izdao svoj uspješniji rad.

Katalog je dijelom zasnovan na ranijim radovima proizvedenim u Belgiji i Francuskoj, a objavljen je u travnju 1862. i bio je prvi na engleskom jeziku. Izdanje se sastojalo od 500 primjeraka maraka. Potražnja za katalogom bila je toliko velika da je u kolovozu pušteno u optjecaj drugo izdanje. Budući da Booty na ta izdanja nije stavio svoje ime, na naslovnoj stranici kataloga je stajalo "Prema kolekcionaru maraka".

Iste je godine objavljeno treće i četvrto izdanje dopunjeno njegovim imenom na naslovnoj stranici, a u četvrtom izdanju je stajao naslov “The Stamp Collectors Guide”.

frederick bootys 1862 ilustrirani katalog maraka

 

Ovo je izdanje sadržavalo 1100 maraka, a Booty je nacrtao sve ilustracije. Navodno je upotrijebio pola milijuna maraka za sastavljanje kataloga.

Booty je također pridonio mjesečnom oglašivaču, koji je 1862. objavio Edward Moore & Co. U engleskom časopisu 'The Library', treće izdanje oglašeno je za 1 šiling i to je bilo posljednje što smo od njega vidjeli.

 

Godine 1864. Booty je napustio kuću i nikad nije tražio marke. To je gotovo sve što znamo o važnoj ulozi koju je Booty odigrao u "Povijesti sakupljanja maraka".

Vjerojatno je izgubio zanimanje za hobi i više se usredotočio na umjetnički rad.  Kao slikar, Booty je koristio akvarel. Uglavnom je slikao krajolike, gradske prizore i morske krajeve koji se još danas mogu naći na aukcijama u Velikoj Britaniji.

Frederick W. Booty umro je 9. prosinca 1924.

 

izvor: freestampmagazine

 

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.