Njemačka 1862. godine

 

Filatelija je doživjela svoj procvat 1862. posebice u Parizu, Londonu i Bruxellesu. No, što se događalo u Njemačkoj ?

Njemačka u to vijeme nije bila jedinstvena, već unija država. 

Možda zbog činjenice da je svaka pojedina država izdavala vlastite poštanske marke, pa je tako na raspolaganju bila ogromna raznolikost, prikupljanje maraka kao hobby u Njemačkoj se sporije razvijalo.

Ipak, Njemačka nije ostala netaknuta i "virus" se brzo proširio i njemačkim državama.

U modnom i obiteljskom časopisu „Der Bazar“, koji je u Berlinu objavio Louis Schaefer, 8. listopada 1862. pojavio se prvi dio serije članaka pod nazivom „Briefmarken und Briefmarken-Sammlungen“.

Serija u 23 dijela se temeljila na prepravljenim adaptacijama članaka koje je Natalis Rondot izvorno napisao za francuski "Magasin Pittoresque".

U posljednjem dijelu, objavljenom 15. ožujka 1864. godine, autor je izjavio da prikupljanje maraka nije "ništa drugo do privremeni hir". Autor članaka ostaje nepoznat.

U časopisu "Illustrierte Zeitung", koji je objavio von Weber u Leipzigu, objavljen je - u izdanju 1014 iz 1862. - članak pod nazivom "Die Briefmarken-Sammlungen". U ovom su članku već spominju krivotvorine.

Prvi njemački katalog “Handbuch für Briefmarken-Sammler” se tako pojavio 1862. te jeseni, a  izdavač je bila knjižara Dürr ( Dürr’schen Buchhandlung).

Također u Leipzigu (nije definirano je li ranije ili kasnije) objavljen je katalog pod naslovom "Übersicht aller bekannten von 1849 bis 1862 emittirten Franco-Marche"  (Pregled svih poznatih maraka izdanih od 1849. do 1862.).

Godina 1849. , u ovom objavljenom katalogu Zchiesche i Köder, očito je pogrešno napisana i trebalo bi je pročitati 1840.

Katalog je sadržavao samo osam stranica, no kasnija izdanja ove publikacije objavljena su u većem broju i svakako su bila važan čimbenik u razvoju zbirki maraka u Njemačkoj.

Zschiesche i Köder bili su vlasnici poznatog trgovačke radnje kovanicama, medaljama i starinama u Leipzigu, koja je također počela trgovati i markama.

Freestampmagazine

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.