Saznajte pravu vrijednost svoje kolekcije maraka

 

Skupljanje maraka neki smatraju 'hobijem koji izumire'. No, jeste li znali da u skupljanju maraka ima stvarnog novca?

Nedavno je objavljeno da je kolekcionar filatelist iz Kanade otkrio da posjeduje vrlo rijetku marku, onu koju još nije ni vidio na aukcijama za marke -onu kraljice Viktorije na papiru : ‘Queen Victoria on laid paper’.

Prema iskusnim kolekcionarima, ovaj predmet mogao bi vlasniku donijeti milijun dolara. Pa, tko onda može reći da je skupljanje maraka dosadna i bezvrijedna aktivnost?

Ali prije nego što počnete brojati dolare, najvažnija stvar - kako znati jesu li vaše marke vrijedne?

Evo nekoliko savjeta kako možete procijeniti marke koje posjedujete i odrediti  njihovu vrijednost.

 

Dobro pogledajte stanje maraka iz svoje kolekcije

U ovom poslu stanje maraka definirat će se njihovim očuvanjem, a oštećenja će utjecati na njihovu ukupnu vrijednost.
Ako posjedujete neponištene marke pohranjene u starim albumima pričvršćene pomoću falca, one mogu izgubiti dio svoje vrijednosti radi oštećenja koje falc može nanijeti gumi. Štoviše, ako je guma ozbiljno oštećena ili je natopljena, marke se mogu smatrati gotovo bezvrijednima.

Ostale stvari na koje morate obratiti pozornost, a koje mogu ugroziti cjelokupnu vrijednost uključuju nabore, prljavštinu ili općenito loš izgled.

 

Stanje gume i precizno centriranje povećavaju vrijednosti marke

Vrijedne kolekcije maraka su one koje su dizajnirane i usredotočene na preciznost. Potražite marke živopisnih boja, koje izgledaju kao da su svježe otisnute. Obratite pažnju na gumu na neponištenim markama - one bi morale biti gotovo savršene i bez falca.

 

Porijeklo kolekcije maraka također utječe na vrijednost

Čak će i zemlja porijekla maraka uvelike utjecati na njezinu vrijednost. To vrijedi posebno ako je zemlja od povijesnog značaja ili su marke otisnute u vrijeme nemira, slavlja ili povijesno značajnih događaja.

Na primjer, zbirka maraka koja je tiskana u znak obilježavanja obljetnice kraljice Viktorije bit će velika potražnja u Europi, pa će stoga dobiti više na cijeni.

 

Zaključno, pri procjeni vrijednosti maraka potrebno je posvetiti veliku pažnju detaljima s osjećajem za povijest.
Uz neke istraživačke vještine, njegu i strpljenje, vrlo brzo možete saznati vrijednost svojih maraka!


Stampcircuit

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.