Kako samostalno utvrditi vrijednost poštanskih maraka

Prije nego kontaktirate stručnu osobu za procjenu vrijednosti nekih Vaših maraka ili cijele zbirke, pokušajte to učiniti sami uz neke osnovne savjete.

Stare marke nisu automatizmom vrijedne marke. Vrijednost marke proizlazi iz samog broja primjeraka koji je tiskan u određenom vremenskom periodu i što ih je manje tiskano one više vrijede.

Generalno sve marke imaju filatelističku vrijednost, ali Vas svakako zanima ona druga, zanimljivija, financijska vrijednost.

Za nju je potrebno da su marke u kompletnim serijama,a ne da su to pojedinačne marke kao dijelovi nekih serija,odnosno cjelina.

Ako uzmemo primjer da imate seriju maraka koja se sastoji od 6 pojedinačnih motiva brodova na markama,takva serija u verziji bez žiga je svakako vrjednija i zanimljivija od iste takve na kojoj su brodovi sa žigom,odnosno štambiljem.

nepotpune serije maraka 4nepotpune serije maraka 2nepotpune serije maraka 3nepotpune serije maraka 1

Ako pri tome vidite da u svom albumu imate desetke identičnih maraka sa ili bez žiga,jasno je da se sigurno ne radi o nekom skupom ili rijetkom primjerku za stručnu procjenu.

Na kraju,ako se ipak odlučite zatražiti stručnu pomoć svakako vodite računa da ne šaljete na desetke slika sa po nekoliko maraka,već da pokušate u što manje slika obuhvatiti što više maraka za koje tražite mišljenje.

 

 

serija leptiriserija lokomotiveserija pticeserija sport

Ako se javljate putem e-maila,svakako je poželjno ostaviti svoj broj telefona za brži i jednostavniji kontakt.

Procjena maraka traži vrijeme, strpljenje i stručnu literaturu, pa ako sami nešto od toga nemate, javite se onima koji to imaju.

Filatelija Hunjak

 

 

 

 

 

 

 

 

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.