Odabir teme za tematsku zbirku

Preporuča se započeti sa širokom temom koju ćete kasnije razvrstati na manje podteme. Na taj ćete način lako grupirati poštanske marke i bit ćete u stanju procijeniti koliko će vaša tema biti ogromna ili ograničena.

 

U odabiru teme možete slijediti primjer predstavljen u donjoj shemi:

 

tematsko sakupljanje cvijece shema


Čak i ako se vaše tematske marke vrte oko jedne ideje, postoje načini kako organizirati kolekciju:

  • odabirom sličnih maraka s glavnim dizajnom
  • odabirom kolekcionarskih predmeta koji imaju iste dijelove (na primjer, marke sa sličnim perforacijama)
  • odabirom poštanskih maraka koji vašu temu predstavljaju kao simbol ili marku, što se može smatrati dopunom vašoj kolekciji.

 

Nakon što ste grupirali svoje marke u kategorije i potkategorije, bit ćete u mogućnosti vidjeti veću sliku vaše aktualne kolekcije maraka.

Filatelisti mogu poštanske marke nabaviti na više načina. Posebni tematski paketi maraka koji se sastoje od 50-100 predmeta možete kupiti od trgovca markama.

U slučaju da imate marke koje ne spadaju u vašu tematsku kolekciju, uvijek ih možete razmijeniti sa drugim filatelistima ili na posebnim aukcijama i izložbama.

Tematske marke možete pronaći u posebnim filatelističkim katalozima koji će vam pomoći da napravite popis predmeta koje želite pribaviti. Nabavite nekoliko kataloga maraka poput Michelovog standardnog kataloga poštanskih maraka i zapišite broj svake stavke koju želite kupiti.

Ipak, najlakši i najzgodniji način za pribavljanje potrebnih predmeta je pretraživanjem na internetu. Online filatelija nudi tematskim filatelistima mogućnst brzog traženja maraka željene teme.

 

Find your stamps value

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.