Odabir teme za tematsku zbirku

Preporuča se započeti sa širokom temom koju ćete kasnije razvrstati na manje podteme. Na taj ćete način lako grupirati poštanske marke i bit ćete u stanju procijeniti koliko će vaša tema biti ogromna ili ograničena.

 

U odabiru teme možete slijediti primjer predstavljen u donjoj shemi:

 

tematsko sakupljanje cvijece shema


Čak i ako se vaše tematske marke vrte oko jedne ideje, postoje načini kako organizirati kolekciju:

  • odabirom sličnih maraka s glavnim dizajnom
  • odabirom kolekcionarskih predmeta koji imaju iste dijelove (na primjer, marke sa sličnim perforacijama)
  • odabirom poštanskih maraka koji vašu temu predstavljaju kao simbol ili marku, što se može smatrati dopunom vašoj kolekciji.

 

Nakon što ste grupirali svoje marke u kategorije i potkategorije, bit ćete u mogućnosti vidjeti veću sliku vaše aktualne kolekcije maraka.

Filatelisti mogu poštanske marke nabaviti na više načina. Posebni tematski paketi maraka koji se sastoje od 50-100 predmeta možete kupiti od trgovca markama.

U slučaju da imate marke koje ne spadaju u vašu tematsku kolekciju, uvijek ih možete razmijeniti sa drugim filatelistima ili na posebnim aukcijama i izložbama.

Tematske marke možete pronaći u posebnim filatelističkim katalozima koji će vam pomoći da napravite popis predmeta koje želite pribaviti. Nabavite nekoliko kataloga maraka poput Michelovog standardnog kataloga poštanskih maraka i zapišite broj svake stavke koju želite kupiti.

Ipak, najlakši i najzgodniji način za pribavljanje potrebnih predmeta je pretraživanjem na internetu. Online filatelija nudi tematskim filatelistima mogućnst brzog traženja maraka željene teme.

 

Find your stamps value

0
0
0
s2smodern

Donacije za Filatelistički Klub

Ukoliko želite podržati rad Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak" i dati nam vjetar u leđa da budemo još bolji u našoj namjeri da ljubiteljima filatelije ponudimo sve potrebne informacije, možete to učiniti svojom dobrovoljnom novčanom donacijom na naš IBAN račun 

HR424840081104081825

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.