Kako početi sakupljati poštanskie marake prateći odabranu temu

Sakupljanje poštanskih maraka prema temama obično počinje skupljanjem bilo koje vrste maraka; međutim, zapravo postoje mnogi drugi rekviziti povezani s poštom koji se mogu koristiti za povećanje vaše tematske zbirke.

Ovisno o vašim interesima i proračunu, možete povećati svoju kolekciju tema maraka koristeći različite stavke povezane s markama.

Danas ćete gotovo uvijek naići na marke ugrađene kao "minijaturne listove". Naravno, na vama je da ih ne uključite u svoju kolekciju s temama poštanskih maraka, ali postoje neki kolekcionari poštanskih maraka koji razmišljaju o tome da ih skupljaju jer su dio serije. Deluxe minijaturne listove (koje obično izdaju zemlje francuskog govornog područja) također se mogu prikupiti, ali ih je prilično teško pronaći.

Većina maraka obično je "zupčana", ali postoji nekoliko onih koje se također mogu činiti "nezupčane". Ukoliko želite proširiti svoju kolekciju teme maraka, budite oprezni ako slučajno naiđete na nezupčane marke. Njih je zapravo vrlo teško pronaći, a najvjerojatnije su i vrlo skupe.

 

Ponekad se marke pojavljuju u obliku "knjižica". Ako na primjer imate kolekciju maraka s temama lokomotiva, knjižice mogu imati različite slike lokomotiva na naslovnici i na markama. Odnosno, knjižica može prikazivati jednu sliku marke na vanjskoj korici, ali te iste neće biti među markama koje se nalaze unutra .

Neki kolekcionari poštanskih maraka uključuju brošure u svoju zbirku tematskih poštanskih maraka.

Jeste li znali da ponekad pošta izdaje i "samoljepljive" marke unutar karneta ? Potpuno su istog dizajna u arcima / arčićima kao i obične gumirane poštanske marke. Možda biste trebali razmisliti o tome da ih dodate u svoju tematsku zbirku.

Slijedeće što možete uključiti u svoju kolekciju su i poštanski žigovi / poštanske oznake ili poništenja s vašom omiljenom temom. Apsolutno su zabavni za promatranje, a ima ih u izobilju i obično ih je vrlo jeftino kupiti.

Omotnice prvog dana (FDC)  također mogu biti dio vaše kolekcije. To su omotnice s poštanskim markama, a poništavaju se prvog dana izdavanja maraka.
Najnoviji dizajni FDC-a imaju ono što nazivate "pečat" koji su usko povezani s temama poštanskih maraka koje se izdaju.

FDC-ovi su znatno skuplji, ali većina kolekcionara poštanskih maraka ne smeta platiti malo više, budući da tako mogu uživati u gledanju zanimljivih poništenja i/ili privlačnih slika koje mogu postati lijep dodatak njihovoj tematskoj kolekciji.

Postoji i varijacija FDC-a, takozvane "stranice suvenira ". 
Suvenir stranice su marke izdane prvog dana (poništene) pričvršćene na stranicu na kojoj su prikazani detalji tiska, dizajna i izdavanja. Donekle su slične FDC-ovima, ali se umjesto na omotnicama izdaju na ispisanim listovima papira. Također, specifikaciju poštanske marke piše i tiska službeni izvor.

Možete razmisliti o proširenju svoje zbirke teme poštanskih maraka kupnjom "maksimum karti". Ovo su razglednice s lijepom slikom koja odgovara poštanskoj marki i ima poništenu marku na prednjoj strani razglednice.

Ako vam novac nije problem i stvarno ste se "navukli" na svoj hobi prikupljanja poštanskih maraka, možete pokušati iskoristiti ono što se naziva esejima, "dokazima" (progresivni dokazi) i umjetničkim djelima. To su zapravo faze u izradi gotovog pečata.

Nove marke za svoju kolekciju možete pronaći ako posjetite naš dućan na mađunarodnoj kolekcionarskoj stranici DELCAMPE.
Jednostavno upotrijebite tražilicu kako biste pronašli temu marke koju tražite.

Uz sve stvari koje možete skupljati na temelju teme, sigurno ćete se dobro zabaviti skupljajući marke!

Bez obzira na željenu temu skupljanja maraka, jedno je sigurno da se kolekcija u potpunosti temelji na vašim osobnim interesima povezanim s vašom ljubavlju prema markama.

Filatelija Hunjak

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.