1600. obljetnica smrti svetog Jeronima

 

sv jeronim zigHrvatska pošta 27. svibnja 2020. pušta u optjecaj novu prigodnu poštansku marku „1600. obljetnica smrti svetog Jeronima“.
Motiv prikazan na poštanskoj marki je sveti Jeronim sa slike autora Jacopa Tintoretta iz 16. stoljeća koja se nalazi na oltarnoj pali u župnoj crkvi svetog Marka Evanđelista u Korčuli.

Autorica marke je Sabina Rešić, dizajnerica iz Zagreba, a autor fotografije Goran Tomljenović. Nominalna vrijednost marke je 10,00 kn, što odgovara vrijednosti poštarine za prioritetno pismo mase iznad 50 g do 100 g u unutarnjem prometu.

Naklada marke je 100 000 primjeraka, a otisnuta je u arku od 12 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Žig prvog dana je u uporabi 27. i 28. 05. 2020. u poštanskom uredu 10101 Zagreb

sv jeronim arcic

Sveti Jeronim (347. – 30. IX. 420.), zaštitnik Dalmacije, crkveni je naučitelj što je najviši mogući status u Katoličkoj Crkvi.

Najpoznatiji je po cjelovitom prijevodu Biblije s grčkog (Evanđelja) i hebrejskog (knjige Staroga zavjeta) na latinski jezik: po takozvanoj Vulgati. Bez njegova prijevoda, koji je Sveto pismo učinio široko dostupnim, teško bi bilo zamisliti povijest europske kulture i civilizacije.

Sveti Jeronim, jedan od najobrazovanijih i najslavnijih ljudi svoga vremena, bio je prkosne naravi i nemirna života. Pripisuje mu se glasovita rečenica: „Parce mihi, Domine, quia dalmata sum“ („Oprosti mi, Gospodine, jer sam Dalmatinac“).

Još za života postao je mit i legenda. Najljepša i najpoznatija priča o njemu jest ona o lavu kojemu je izvadio trn iz šape i koji ga je poslije vjerno pratio. S tim lavom stoljećima su ga slikali najglasovitiji europski umjetnici, a najljepši je možda ciklus Vittorea Carpaccia u hrvatskoj bratovštini San Giorgio degli Schiavoni u Veneciji.

Sveti Jeronim pojavljuje se međutim i kao isposnik s Biblijom i lubanjom, ali i kao kardinal u svečanom ornatu. Tako ga je predstavio i Jacopo Tintoretto na slici u korčulanskoj katedrali, kojom Hrvatska pošta na svojoj marki obilježava tisuću i šestotu obljetnicu Jeronimove smrti.

 

sv jeronim markaVrijednost: 10,00 HRK
Dizajn: Sabina Rešić, slikarica i dizajnerica iz Zagreba
Fotografija: Goran Tomljenović
Veličina: 29,82 x 48,28 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 27.05.2020.
Naklada: 100 000

 

 

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.