150. obljetnica djelovanja Zagrebačke filharmonije

zgf zigHrvatska pošta 28. siječnja 2021. pušta u optjecaj novu prigodnu poštansku marku u povodu 150. obljetnice djelovanja Zagrebačke filharmonije. Motiv na marki su filharmonijski instrumenti, a autorica prigodnog izdanja je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba.

Nominalna vrijednost marke iznosi 3,30 kn i otisnuta je u nakladi od 100 000 primjeraka. Marka je izdana u arku od 20 maraka, a Hrvatska pošta otisnula je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Žig prvog dana je u uporabi 28. i 29. 1. 2021. u poštanskom uredu 10 000 Zagreb.

150 godina neraskidive veze umjetnika i publike – čovjek i umjetnost prije svega Zagrebačka filharmonija je u 150 godina svojeg djelovanja i sudjelovanja u razvoju građanskog društva, glazbene kulture u Republici Hrvatskoj, gradu Zagrebu i cijelom svijetu konstantno nalazila put do svoje publike tijekom stoljeća i pol društvenih, kulturnih i političkih mijena.

GRLIMO VAS GLAZBOM okuplja sve glazbenike koji su kroz povijest obogatili Zagrebačku filharmoniju.

Ruke koje sviraju. Instrumenti u rukama glazbenika postali su temelj slavljeničkog vizuala, kao zahvala i svojevrsni hommage svim glazbenicima koji su satkali orkestar, svim zvijezdama Zagrebačke filharmonije. Upravo svaki pojedinac, umjetnik, u zajedničkom stvaranju postiže puninu orkestralnog muziciranja.

Zagrljajem glazbom Zagrebačka filharmonija poručuje kako umjetnost nalazi put do srca publike. Ovu godinu posvećujemo njihovu stvaralaštvu, predanosti i ljubavi prema glazbi i čovjeku.

U slavljeničkoj sezoni orkestrom će ravnati nekadašnji šefovi dirigenti, solisti – umjetnici iz orkestra te dobitnici nagrade Zagrebačke filharmonije Mladi glazbenik godine, koji su na samim početcima karijere bili prepoznati kao iznimni hrvatski glazbenici.

Odabranim programom želimo pokazati svojevrsnu hrabrost i predanost kako bismo svojoj vjernoj publici ponudili dostojan program protkan i svjetskim repertoarnim djelima, ali i djelima hrvatske glazbene baštine te izvedbama suvremenih autora, kao i praizvedbama.

Svečanim koncertom Okruženi zvijezdama, točno na dan 150. godišnjice, podsjetit ćemo se na prvu izvedbu održanu 25. veljače 1871. pod ravnanjem Ivana pl. Zajca. Tada je koncert održan u Hrvatskom narodnom kazalištu gdje su se, uz djelovanje Hrvatskoga glazbenog zavoda, u to vrijeme održavale predstave i koncerti.

Danas je dom Zagrebačke filharmonije Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, čije je svečano otvorenje davne 1973. godine počelo koncertom Zagrebačke filharmonije.

Naša vjera u moguće dopušta nam da vas zagrlimo glazbom i pozovemo da s nama obilježite 150 godina djelovanja Zagrebačke filharmonije i uživate u programu koji smo s posebnom pažnjom osmislili i pripremili.

Zagrebačka filharmonija

zgf markaVrijednost: 3,30 HRK
Dizajn: Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba
Veličina: 29,82 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 28.01.2021.
Naklada: 100 000

 

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

0
0
0
s2smodern

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.