Uskrs 2021.

uskrs 2021 zigHrvatska pošta 18. ožujka 2021. pušta u optjecaj prigodnu poštansku marku „Uskrs 2021.“ Ovogodišnju prigodnu marku u povodu Uskrsa dizajnirala je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba, a prema likovnom predlošku Sanje Rešček Ramljak, akademske slikarice iz Zagreba.

Naklada marke iznosi 50 000 primjeraka. Marka s motivom uskrsnog zeca, nominalne vrijednosti 3,30 kuna, izdana je u arku od 20 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Prigodno izdanje povodom Uskrsa izdaje se već jedanaestu godinu zaredom.

Žig prvog dana bit će u uporabi 18. i 19. ožujka 2021. na filatelističkom šalteru Poštanskog ureda 10000 Zagreb, Branimirova 4.

 

Jesu li i životinje bile izgnane iz zemaljskog raja onda kad su bili protjerani ljudi? I je li to pitanje ikada postavljeno? Vjerojatno nisu.

Grijeh se naime uvijek obračunava po mjeri svijesti. A životinje, koje je više zanimala ljubav od mudrosti, nisu pokušale dovesti u pitanje definiranje dobra i zla (čime je Sotona namamio Adama i Evu? – ponudom uspostave vlastitih kriterija, slikovito rečeno jabukom sa stabla spoznaje).

No kad su praroditelji napustili rajski vrt i zašli u zemlju koju je trebalo osvajati trudom i mukom, u toj zemlji truda i muke ipak su našli i životinje. Već su ih, možda i dobrovoljno, čekale izvan granica rajskog vrta (gdje su naišli i na problem slobodne volje, koji je u rajskom vrtu bio bespredmetan).

Jer nije ljudima bila oduzeta vlast nad svim zemaljskim, pa tako ni nad životinjama. Nekad pratnja i ures u perivoju, one su, međutim, na svoju štetu, dobile novu namjenu, postale su plijen i hrana. Zec se opet vraća na marku Hrvatske pošte.

Kao što se proljeće vraća u naše živote. Ta nenasilna životinjica, skakutava mekana loptica, drhtavih nosnica, dugih i gibljivih ušiju, bila je kao simbol i šifra prisutna u svim drevnim kulturama. I to ne samo u smislu neusporedive razmnoživosti, dakle plodnosti i obnove života.

Kao takav zec je pratio razne mitske bogove i sve boginje ljubavi, egipatskog Tota, grčku Afroditu (ali i Artemidu koja ga je štitila), rimsku Veneru, nordijske Eostru, Holdu i Freju. Zbog svog podzemnog prebivališta bio je vezan i uz predodžbe o podzemnom, odnosno onostranom svijetu.

uskrs 2021 arak

Ali među svim simboličnim kontekstima možda je najljepši i kršćanstvu najbliži onaj koji se nalazi u budizmu. Kaže se, naime, da se zec, kad je Buda ogladnio, sam bacio u vatru i ponudio sebe kao hranu.

Kako je zec dobio jaje? Božica Eostra, kako poručuje mit, spasila je promrzlu pticu od smrti zaodjenuvši je u meko krzno i pretvorivši je u zeca. Iz zahvalnosti to biće svake godine daruje Eostri jaje.

Jaje kao dar prenijelo se u ljudski, najprije dječji svijet. Veza zeca i jaja spominje se u Njemačkoj već u šesnaestom stoljeću, a sigurno je datirana i dokumentirana u doktorskoj radnji mladog njemačkog liječnika, Johannesa Richiera, iz 1682. godine.

On se bavio štetnošću gutanja šarenih uskrsnih jaja kojima su ljudi za uskrsnu nedjelju ukrašavali kuće i vrtove. Iz Njemačke bojena su se jaja kao element uskrsne ikonografije proširila po svijetu i zahvaljujući zecu uveseljavaju nas do danas.

Uskrs, najveći kršćanski blagdan u kojemu je sažet smisao vjere, blagdan je s dva lica. Jedno je neminovna smrt, tuga i tama: ali relativizirana Kristovim prihvaćanjem.

Drugo je nada u beskonačnost života, obećanje njegove obnovljivosti. Živimo u vrijeme neočekivanih teškoća. Okuženi smo i potreseni.

Perspektiva boljega svijeta podložna je bijegu i magli. Veoma nam je potrebna radost i njezine slike. Zato se na uskrsnu marku Hrvatske pošte vratio zec.

Maleni zec među žarkim cvijećem. Vratio se da nas podsjeti na rajski vrt. U koji će on ući lakše od nas, jer je vjerojatno izišao radi nas.

Nama će u tu svrhu trebati samo nešto slobodne volje.

akademkinja Željka Čorak

uskrs 2021 markaVrijednost: 3,30 HRK
Dizajn: Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba, Likovni predložak: Sanja Rešček Ramljak, akademska slikarica iz Zagreba
Veličina: 29,82 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 18.03.2021.
Naklada: 50 000

 

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

0
0
0
s2smodern

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.