Prigodne marke iz serije „Hrvatska fauna“

hrvatska fauna zigHrvatska pošta 22. ožujka 2021. pušta u optjecaj nove prigodne poštanske marke iz serije „Hrvatska fauna“. Motivi prikazani na poštanskim markama su glavata želva, dobri dupin i golub uhan, a autorica maraka je Nataša Odak, dizajnerica iz Zagreba.

Marke su izdane u arcima od 20 maraka i karnetima od 10 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC) te tri maksimum-karte. Marke su tiskane u nakladi od 50 000 primjeraka po motivu u arcima te je otisnuto i 8000 karneta po motivu.

Žig prvog dana je u uporabi 23. i 24. 3. 2021. u poštanskom uredu 10 000 Zagreb.

 

 


hrvatska fauna dobri dupin mxtDOBRI DUPIN

 

Dobri dupin (Tursiops truncatus) sisavac je iz skupine kitova zubana.

Ima prepoznatljiv vretenasti, hidrodinamičan oblik tijela koji mu omogućava brzo plivanje. Snažna repna peraja služi za plivanje, prsne peraje za skretanje i zaustavljanje, a zakrivljena leđna peraja stabilizira tijelo.

Zrak udiše kroz nosni otvor na vrhu glave. Uglavnom je tamnije, sivoplave boje po leđima, dok je trbuh svjetliji. U Jadranu obično naraste do tri metra dužine i dosegne težinu oko 200 kg. Životni vijek dobrog dupina je više od 30 godina, a spolnu zrelost doseže s oko 6 do 7 godina.

Ženka koti samo jednog mladunca prosječno svakih tri do pet godina, te ih tijekom života može imati svega nekoliko. Priobalna područja u Jadranu i Sredozemlju naseljavaju manje rezidentne zajednice dobrih dupina. Unutar takvih zajednica dupine najčešće susrećemo u skupinama s u prosjeku od pet do šest jedinka.

Odrasle mužjake uglavnom srećemo u manjim skupinama ili u parovima. Ženke s malim mladuncima obično su u većim skupinama od 8 do 10 jedinka kako bi im osigurale zaštitu. U takvim skupinama ženke su često povezane i srodstvom.

Najdulje istraživanje jedne rezidentne zajednice dobrih dupina u cijelom Sredozemlju provodi se na Lošinju još od 1987. godine.

Dobri dupini hrane se ribom i glavonošcima. Dupinima je zvuk posebno važan, te im služi za međusobnu komunikaciju. Za snalaženje i u lovu dupini se koriste eholokacijom – ispuštaju zvuk visoke frekvencije koji se odbija od prepreka, pa tako zvukom „osvjetljavaju“ svoj okoliš u kojem lako prepoznaju prepreke i plijen.

Brojne ljudske aktivnosti ugrožavaju dobre dupine: onečišćenje, buka u moru, uznemiravanje te prekomjeran izlov ribe i slučajni ulov u ribarske alate smanjuju njihovu brojnost.

Radi smanjenja gubitka ulova za ribare te ozljeđivanja, zaplitanja i ugibanja dupina u ribarskim alatima, Plavi svijet – Institut za istraživanje i zaštitu mora, zajedno s devet partnera iz Italije, provodi od 2020. do 2024. projekt „LIFE DELFI – smanjenje interakcije s ribarstvom“ vrijedan 4,8 milijuna eura, koji sufinancira Europska unija programom LIFE te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

hrvatska fauna dobri dupin markaVrijednost: 3,30 HRK
Dizajn: Nataša Odak, dizajnerica iz Zagreba
Veličina: 35,50 x 29,82 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 22.03.2021.
Naklada: 50 000 po motivu + 8 000 u karnetima

 


GOLUB UHAN

Golub uhan (Mobula mobular) riba je hrskavičnjača koja spada u porodicu morskih golubova (Myliobatidae).

U narodu je poznat i pod nazivom „morski vrag“ zato što dvije glavene peraje ili nastavci koji se nalaze na glavi ribe podsjećaju na rogove.

Golub uhan može imati raspon peraja i veći od tri metra i težiti do 300 kg. Obitava u pelagičkim vodama otvorenog mora. Hrani se planktonskim organizmima, račićima i sitnom ribom koje procjeđuje plivajući otvorenih usta.

hrvatska fauna golub uhan mxtGolub uhan lako je prepoznatljiv: ima tamno sivo do smeđe obojena leđa, gotovo bijeli trbuh, a na glavi ima tamnu crtu koja se proteže od oka do oka. Veoma dugačak i tanak rep ima nazubljenu bodlju s otrovnim žlijezdama.

Sve donedavno golub uhan smatran je endemom Sredozemnog mora, ali nova taksonomska i genetička istraživanja utvrdila su da je to široko rasprostranjena vrsta koju možemo naći u gotovo svim morima u tropskom i umjerenom pojasu.No golub uhan ipak je posebna riba.

To je, naime, ovoviviparna vrsta, što znači da se, iako je riba, ne mrijesti, nego se unutar tijela ženke razvija samo jedno veliko jaje. Nakon što ga ženka nosi više od jedne i pol godine iz njega se izlegne mlada riba koja u tom trenutku može imati raspon peraja od jednog metra!

S obzirom na to da obitava u pelagijalu golub uhan vrlo se rijetko opažao, a njegova prisutnost u Jadranu bila je gotovo nepoznata.

Znanstvenici iz Instituta Plavi svijet istraživanjima su utvrdili da se u otvorenom dijelu Jadrana golub uhan redovito pojavljuje u toplijem dijelu godine kada se povećava organska produkcija i rastu količine planktonskih organizama kojima se hrane.

Sa zahladnjenjem i nestankom plijena golub uhan migrira prema toplijim dijelovima Sredozemlja u potrazi za hranom.

Na temelju novih studija procjenjuje se kako ljeti iz Sredozemnog mora u Jadran uđe više od 3000 uhana. Iako ne postoji procjena brojnosti populacije u Sredozemlju, pretpostavlja se da je golub uhan prisutan u malom broju.

Golub uhan srećom nije vrsta koja se komercijalno lovi jer kvaliteta njegova mesa nije posebno visoka, no slučajan ulov u pelagičke mreže i parangale može dosta negativno utjecati na vrstu osobito s obzirom na iznimno nisku sposobnost reprodukcije.

hrvatska fauna golub uhan markaVrijednost: 3,30 HRK
Dizajn: Nataša Odak, dizajnerica iz Zagreba
Veličina: 35,50 x 29,82 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 22.03.2021.
Naklada: 50 000 po motivu + 8 000 u karnetima

 

GLAVATA ŽELVA

hrvatska fauna glavata zelva mxtGlavata želva (Caretta caretta) najbrojnija je morska kornjača u Jadranu i Sredozemlju.

Koštani ovalni oklop crvenkasto-smeđe boje može, u odraslih jedinka, biti veći od jednog metra. Glavata želva doživi i do 60 godina, a zrelost dostiže u dobi od 15 do 20 godina. Svake tri do četiri godine ženke na pješčanim plažama na kojima su se izlegle polažu jaja.

Tijekom sezone polažu tri do četiri gnijezda s 80 do 120 jaja u svakom. Najvažnija područja gniježđenja glavate želve nalaze se u Grčkoj, Cipru i Turskoj. Nakon izlijeganja malene kornjače jure prema moru i idućih dana gotovo bez prestanka plivaju prema sigurnosti otvorenog mora.

Ova se kornjača hrani različitim morskim beskralješnjacima, kao što su spužve, meduze, moruzgve, ježinci, mekušci, školjkaši i rakovi. Zbog obilja plijena sjeverni Jadran iznimno je važno područje i za odrasle i za mlade kornjače koje ondje dolaze uglavnom s gnjezdišta iz Grčke. Istraživanja su pokazala kako se u Jadranu zadržavaju i više godina.

Želvama prijete brojne opasnosti – predatori, ribarski alati, plovila, uništavanje staništa i onečišćenje, posebice plastičnim otpadom.

Radi očuvanja želvi pokrenut je 2016. projekt „Zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske unije – LIFE EUROTURTLES“ u kojem sudjeluju organizacije iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Cipra, Grčke i Malte, a koji završava 2021. godine.

To je prvi mediteranski projekt za očuvanje morskih kornjača koji aktivnostima zaštite povezuje cjelokupno područje obitavanja vrste. Projekt je vrijedan 5,1 milijun eura, a sufinancira ga Europska unija programom LIFE.

Hrvatski prirodoslovni muzej koordinira i vodi projekt, provodi istraživanja u cilju utvrđivanja područja važnih za očuvanje glavate želve te poduzima aktivnosti radi podizanja svijesti javnosti.

U projektu u Hrvatskoj sudjeluje i Plavi svijet – Institut za istraživanje i zaštitu mora, koji se bavi aktivnostima na smanjenju slučajnog ulova želvi te vodi oporavilište za morske kornjače.

Projekt podupiru Grad Zagreb i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 

hrvatska fauna glavata zelva markaVrijednost: 6,50 HRK
Dizajn: Nataša Odak, dizajnerica iz Zagreba
Veličina: 35,50 x 29,82 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 22.03.2021.
Naklada: 50 000 po motivu + 8 000 u karnetima

 

doc. dr. sc. Draško Holcer i Renata Brezinščak, dipl. ing.

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

 

0
0
0
s2smodern

snjegovic gif

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.