Za svako dijete osmijeh!

za svako dijete osmijeh zigHrvatska pošta 4. listopada 2021. pušta u optjecajnovu prigodnu poštansku marku „Za svako dijete osmijeh“ koja je nastala u suradnji s UNICEF-om u povodu obilježavanja 75. obljetnice njegova djelovanja. Motiv na marki je djevojčica s posebnim potrebama u igri sa psom. Autorica marke je Katarina Lončar, dizajnerica iz Zagreba, a autorica likovnog predloška za marku je Ivana Viljevac, učenica 7. razreda Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju iz Virovitice.

Žig prvog dana je u uporabi 04 i 05. 10. 2021. u poštanskom uredu 10000 Zagreb.

UNICEF – Fond Ujedinjenih naroda za djecu, posebna agencija kojoj je dobrobit djece svijeta najvažnija zadaća – utemeljen je 11. prosinca 1946. Nakon završetka 2. svjetskog rata građani su teško živjeli, a milijunima djece trebala je pomoć kako bi preživjela.

U godinama nakon rata UNICEF je svaki dan hranio šest milijuna gladnih dječjih usta. Među njima je bila i Audrey Hepburn, poslije UNICEF-ova ambasadorica dobre volje, ali i brojna djeca u našim krajevima.

za svako dijete osmijeh arcic

 

Malo je poznato da je UNICEF imao ključnu ulogu u razvoju modernog mljekarstva u Hrvatskoj. Sagrađene su mljekare u Zagrebu, Rijeci i Splitu, a mlijeko se besplatno dijelilo u školama. Ono je brojnoj djeci bilo jedini obrok u danu.

Mnogi se i danas sjećaju dvopeka, žutog sira, gorkoga ribljeg ulja, ali i prve čokolade! Sve je to bilo u UNICEF-ovim paketima pomoći. Usto, mnogo se ulagalo u osuvremenjivanje obrazovanja i zdravstvene skrbi. UNICEF je, u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, pomogao da malarija nestane iz naših krajeva. Pribavio je i stotine automobila i bicikala kako bi zdravstveni djelatnici mogli doći do svakog djeteta i obitelji.

Kako je smrtnost djece tada bila visoka, pokrenut je program Majka i dijete. Ulagalo se u izobrazbu zdravstvenog osoblja, a otvoreno je 36 dispanzera za majke i djecu, laboratoriji, školske ambulante te 101 savjetovalište za žene i djecu.

Zahvaljujući UNICEF-u, otvoren je i Centar za majke i djecu, danas Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu. Ratne 1991. UNICEF je otvorio svoj Ured za krizne situacije kao prva međunarodna organizacija u Hrvatskoj, i to i prije službenog priznanja Hrvatske.

Djeci i njihovim obiteljima trebala je hitna pomoć pribavljanjem lijekova, higijenskih i drugih potrepština te je pružana psihosocijalna potpora i pomoć prognanicima i izbjeglicama. Nakon Domovinskog rata UNICEF je aktivno educirao djecu u školama o zaštiti od mina i drugih eksplozivnih sredstava koja su ostala nakon rata.

U 21. stoljeću u fokusu UNICEF-a u Hrvatskoj druge su teme – rodilišta prijatelji djece, obrazovanje o dječjim pravima, potpora udomiteljima, obiteljima djece s teškoćama u razvoju, roditeljima u prvim godinama života djece, mladima i mnoge druge.

Među najdojmljivijim akcijama bile su Stop nasilju među djecom, Svako dijete treba obitelj, Prve tri su najvažnije te Pretvorimo teškoće u mogućnosti!. Akcije i kampanje pokretane su radi toga da se potrebe djeteta stave na prvo mjesto u društvu.
Uz nove izazove, UNICEF nije zanemario svoju prvotnu zadaću – hitnu humanitarnu pomoć u kriznim situacijama, kao što su poplave, izbjeglički val, pandemija i potres.

Danas UNICEF radi u 192 zemlje i zahvaljujući svojim donatorima diljem svijeta, može osigurati pomoć u bilo kojem kutku našeg planeta. Kada je osnovan 1946., nitko nije vjerovao da će 75 godina poslije svijet i dalje trebati UNICEF. No i sada, u 21. stoljeću, milijuni djece trebaju pomoć UNICEF-a. Zadaća UNICEF-a u Hrvatskoj jest osigurati da djeca, posebice ona iz najranjivijih skupina, dobiju potrebnu pomoć kako bi ispunila sve svoje potencijale. UNICEF je njihov glas.

 
za svako dijete osmijeh markaVrijednost: 3,30 HRK
Dizajn: Katarina Lončar, dizajnerica iz Zagreba; Autorica predloška: Ivana Viljevac, učenica 6. razreda Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, Virovitica
Veličina: 35,50 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 04.10.2021.
Naklada: 50 000,

 

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

 

0
0
0
s2smodern

Donacije za Filatelistički Klub

Ukoliko želite podržati rad Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak" i dati nam vjetar u leđa da budemo još bolji u našoj namjeri da ljubiteljima filatelije ponudimo sve potrebne informacije, možete to učiniti svojom dobrovoljnom novčanom donacijom na naš IBAN račun 

HR424840081104081825

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.