25. obljetnica primitka Republike Hrvatske u Vijeće Europe

vijece europe zigHrvatska pošta 5. studenog 2021. pušta u optjecaj novu prigodnu poštansku marku čiji je motiv interpretacija slovne oznake hrvatskoga državnog identiteta u obliku stilizirane slavljeničke lente. Autor marke je Marko Jovanovac, dizajner iz Osijeka.

Nominalna vrijednost marke je 3,30 kn, a tiskana je u nakladi od 100.000 primjeraka. Izdana je u hrvatskom arku od 25 maraka i sa pet privjesaka u 30 polja, a Hrvatska pošta tiskala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
Žig prvog dana je u uporabi 05. i 06. 11. 2021. u poštanskom uredu 10000 Zagreb.

 

Republika Hrvatska postala je 6. studenog 1996. punopravna članica Vijeća Europe, najstarije europske organizacije čija je uloga jačanje europske suradnje promicanjem zajedničkih vrijednosti i principa u ljudskim pravima, demokraciji i vladavini prava u cilju jačanja europskog jedinstva i napretka.

Primitak RH u Vijeće Europe bio je jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih uspjeha naše zemlje koji je potvrdio hrvatsku opredijeljenost za demokratske vrijednosti i principe, poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava.Time je ujedno bio otvoren put RH prema članstvu u Europskoj uniji jer je svaka članica Europske unije prethodno morala zadovoljiti uvjete za primitak u Vijeće Europe.

Put RH prema članstvu u Vijeću Europe nije bio nimalo lagan. Republika Hrvatska je tranziciju u moderno europsko demokratsko društvo poštovanja ljudskih prava i vladavine prava provodila u iznimno teškim uvjetima obrane svoje države od višegodišnje ratne agresije, a zatim u neposrednome poslijeratnom razdoblju konsolidacije države.

vijece europe arcic

Zahvaljujući vanjskopolitičkoj viziji i naporima tadašnjega hrvatskog vodstva, ali i svim hrvatskim građanima, RH je danas ugledna članica Vijeća Europe, a hrvatski predstavnici i stručnjaci svojim aktivnim i konstruktivnim angažmanom u tijelima Vijeća Europe te u okviru međuvladine i međuparlamentarne suradnje sudjeluju u donošenju svih odluka i dokumenata.

Potvrda napora RH dosadašnji su i aktualni vodeći angažmani hrvatskih stručnjaka u okviru različitih tijela i stručnih radnih skupina Vijeća Europe. Najveće priznanje naporima RH izbor je bivše potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe 26. lipnja 2019., što je najviša hrvatska funkcija do sada u nekoj međunarodnoj organizaciji.

Republika Hrvatska je svoju posvećenost europskim vrijednostima i principima dodatno potvrdila predsjedanjem najvažnijim izvršnim tijelom Vijeća Europe, Odborom ministara, u drugoj polovini 2018. godine.

Danas, nakon 25. godina članstva u Vijeću Europe, RH uživa položaj aktivnoga i konstruktivnoga partnerskog člana koji primjenjuje usvojene standarde i ulaže stalne napore u daljnju prilagodbu nacionalnog zakonodavstva i praksi europskim standardima na dobrobit svih svojih građana.

Mato Škrabalo, ravnatelj V. Uprave za multilateralu i globalna pitanja MVEP

vijece europe markaVrijednost: 3,30 HRK
Dizajn: Marko Jovanovac i Ante Vekić, dizajneri iz Osijeka
Veličina: 29,82 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 05.11.2021.
Naklada: 100 000

 

0
0
0
s2smodern

Donacije za Filatelistički Klub

Ukoliko želite podržati rad Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak" i dati nam vjetar u leđa da budemo još bolji u našoj namjeri da ljubiteljima filatelije ponudimo sve potrebne informacije, možete to učiniti svojom dobrovoljnom novčanom donacijom na naš IBAN račun 

HR424840081104081825

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.