25. obljetnica primitka Republike Hrvatske u Vijeće Europe

vijece europe zigHrvatska pošta 5. studenog 2021. pušta u optjecaj novu prigodnu poštansku marku čiji je motiv interpretacija slovne oznake hrvatskoga državnog identiteta u obliku stilizirane slavljeničke lente. Autor marke je Marko Jovanovac, dizajner iz Osijeka.

Nominalna vrijednost marke je 3,30 kn, a tiskana je u nakladi od 100.000 primjeraka. Izdana je u hrvatskom arku od 25 maraka i sa pet privjesaka u 30 polja, a Hrvatska pošta tiskala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
Žig prvog dana je u uporabi 05. i 06. 11. 2021. u poštanskom uredu 10000 Zagreb.

 

Republika Hrvatska postala je 6. studenog 1996. punopravna članica Vijeća Europe, najstarije europske organizacije čija je uloga jačanje europske suradnje promicanjem zajedničkih vrijednosti i principa u ljudskim pravima, demokraciji i vladavini prava u cilju jačanja europskog jedinstva i napretka.

Primitak RH u Vijeće Europe bio je jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih uspjeha naše zemlje koji je potvrdio hrvatsku opredijeljenost za demokratske vrijednosti i principe, poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava.Time je ujedno bio otvoren put RH prema članstvu u Europskoj uniji jer je svaka članica Europske unije prethodno morala zadovoljiti uvjete za primitak u Vijeće Europe.

Put RH prema članstvu u Vijeću Europe nije bio nimalo lagan. Republika Hrvatska je tranziciju u moderno europsko demokratsko društvo poštovanja ljudskih prava i vladavine prava provodila u iznimno teškim uvjetima obrane svoje države od višegodišnje ratne agresije, a zatim u neposrednome poslijeratnom razdoblju konsolidacije države.

vijece europe arcic

Zahvaljujući vanjskopolitičkoj viziji i naporima tadašnjega hrvatskog vodstva, ali i svim hrvatskim građanima, RH je danas ugledna članica Vijeća Europe, a hrvatski predstavnici i stručnjaci svojim aktivnim i konstruktivnim angažmanom u tijelima Vijeća Europe te u okviru međuvladine i međuparlamentarne suradnje sudjeluju u donošenju svih odluka i dokumenata.

Potvrda napora RH dosadašnji su i aktualni vodeći angažmani hrvatskih stručnjaka u okviru različitih tijela i stručnih radnih skupina Vijeća Europe. Najveće priznanje naporima RH izbor je bivše potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe 26. lipnja 2019., što je najviša hrvatska funkcija do sada u nekoj međunarodnoj organizaciji.

Republika Hrvatska je svoju posvećenost europskim vrijednostima i principima dodatno potvrdila predsjedanjem najvažnijim izvršnim tijelom Vijeća Europe, Odborom ministara, u drugoj polovini 2018. godine.

Danas, nakon 25. godina članstva u Vijeću Europe, RH uživa položaj aktivnoga i konstruktivnoga partnerskog člana koji primjenjuje usvojene standarde i ulaže stalne napore u daljnju prilagodbu nacionalnog zakonodavstva i praksi europskim standardima na dobrobit svih svojih građana.

Mato Škrabalo, ravnatelj V. Uprave za multilateralu i globalna pitanja MVEP

vijece europe markaVrijednost: 3,30 HRK
Dizajn: Marko Jovanovac i Ante Vekić, dizajneri iz Osijeka
Veličina: 29,82 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 05.11.2021.
Naklada: 100 000

 

0
0
0
s2smodern

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.