Zimske olimpijske igre Peking 2022.

zoi peking 2022 zigHrvatska pošta 4. veljače 2022. pušta u optjecaj novu prigodnu poštansku marku u povodu Zimskih olimpijskih igra u Pekingu čiji je motiv paviljon u Ljetnoj palači u Pekingu i stilizirani likovi sportaša.

Autor marke je Mario Petrak, dizajner iz Zagreba, a vrijednost marke označena je slovnom oznakom B što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u međunarodnom prometu. Marka je izdana u arčiću od 9 maraka i s jednim privjeskom, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Žig prvog dana je u uporabi 4. i 5. 2. 2022. u poštanskom uredu 10000 Zagreb.

zoi peking 2022 arcic

Sklopljena knjiga samo je svežanj papira

Pogodili ste! Riječ je o kineskoj poslovici. Zašto? Zato što je naše novo odredište ponovno Kina. Sjećate li se da je 2008. Peking bio domaćin Ljetnih olimpijskih igara? Nezaboravno.
Tada smo tek odškrinuli vrata Kine – učinimo sada korak dalje. Ulaznicu vam daje Hrvatska pošta u obliku nove marke za Zimske olimpijske igre 2022. Nova ljepotica za vašu jedinstvenu zbirku priča o Olimpijskim igrama i njihovim domaćinima. Peking je postao jedini grad u povijesti domaćin i Ljetnih i Zimskih olimpijskih igara. Najveći grad ikad koji je ugostio zimski sportski svijet.

Na rasporedu je 15 sportova i čak 78 natjecanja. Malo previše? No svijet se mijenja, Igre se mijenjaju. Od 2008. do 2022. proteklo je samo 14 godina. Ali kada usporedite – neprepoznatljivo. Brže, više, jače – shvatite doslovno. U životu je sve manje vremena za romantiku. Ljeto u Pekingu bilo je prekrasno – nema sumnje da će zima u Pekingu koraknuti još dalje. Otvorite oči, uzmite marku, otputujte u bajkovitu, modernu, tradicionalnu, surovu, nježnu Kinu.

Mićo Dušanović, sportski novinar

 

zoi peking 2022 markaVrijednost: 8,60 HRK
slovna oznaka B
Dizajn: Mario Petrak, dizajner iz Zagreba
Veličina: 29,82 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 04.02.2022.
Naklada: 50 000

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.