Novo izdanje prigodnih maraka iz serije „Dječji svijet“

djecji svijet kucni ljubimci zigHrvatska pošta 21. veljače 2022. pušta u optjecaj četiri nove prigodne poštanske marke iz serije „Dječji svijet – kućni ljubimci“. Ovaj su put motivi na poštanskim markama psi: bigl, dalmatinski pas, škotski ovčar i pomeranac.

Autorica maraka je Katarina Lončar, dizajnerica iz Zagreba, a nominalna vrijednost označena je slovnom oznakom A što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te poštarine za dopisnicu odnosno razglednicu u unutarnjem prometu. Marke su izdane u zajedničkom arčiću od 8 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Žig prvog dana je u uporabi 21. i 22. 2. 2022. u poštanskom uredu 10000 Zagreb.

djecji svijet kucni ljubimci arcic

 

 

DALMATINSKI PAS

Naziv ove prelijepe pasmine govori o njezinu podrijetlu jer dalmatinski pas ili popularno dalmatiner potječe s našeg područja. To je jedna od najstarijih pasmina što potvrđuju nađene slike stare 4000 godina na kojima je prikazan pas sličan današnjem dalmatineru.

Kroz povijest su ga još nazivali dubrovački gonič, a poslije i dalmatinski ptičar. Služio je kao ratni pas i kao pratnja senjskim uskocima te se upotrebljavao u lovu kao lovac na ptice i aporter, a znao je i čuvati stada te loviti štetočine. Dalmatinski pas nekad je često bio prethodnica i pratnja vatrogasnim kolima.

Međunarodni kinološki savez prihvatio ga je i propisao standard 1955. godine. Ni jedna pasmina nije po izgledu slična dalmatineru. Dlaka mu je kratka, gusta, sjajna i dosta se linja, pa ovom psu zimi može biti hladno.

Na bijeloj podlozi ima crne mrlje i točke koje se međusobno ne smiju dodirivati, a što ih je više pravilno raspoređenih, to je pas vrjedniji. Zadnjih nekoliko desetljeća dalmatinski pas počeo se uzgajati i sa smeđim točkama. Ima srednje veliko tijelo, snažno i vrlo mišićavo, a naraste od 50 do 60 cm visine i težine od 25 do 30 kg.

Uši su mu priljubljene uz glavu i mogu biti obojene i crno i bijelo. Oči su okrugle i sjajne, najčešće smeđe, no mogu biti i jantarne ili plave boje. Privržen je obitelji, veseo i razigran te traži društvo i dosta kretanja.

Kada se počeo prikazivati crtani film „101 dalmatinac“, popularnost ove pasmine naglo je porasla u čitavom svijetu, a pogotovo nakon što je snimljen i igrani film o njihovim vragolijama.

To je dovelo do toga da su ove pse počeli masovno uzgajati ne pazeći pritom na genetiku što je dovelo do određenih zdravstvenih problema i mana. Danas je to riješeno i ako želite nabaviti dalmatinskog psa, raspitajte se za uzgajivačnicu koja ima ugled i dobre rezultate na izložbama. To je jamstvo da ćete nabaviti zdravog i stabilnog prijatelja.

djecji svijet kucni ljubimci dalmatiski pas

Vrijednost: 3,30 HRK
Slovna oznaka A
Dizajn: Katarina Lončar, dizajnerica iz Zagreba
Veličina: 35,50 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 21.02.2022.
Naklada: 30 000 po motivu

 

 

BIGL

Bigl je dosta stara i stabilna pasmina nastala u Engleskoj. Prvi se put pod tim imenom spominje 1515. u knjigama kralja Henrika VIII., a stoljeće poslije kao „mali bigl“. Jedan od predaka bigla bio je i tzv. Hubertov pas. Britanski kinološki savez 1890. priznao je i opisao ovu pasminu koja je stvarana samo za lov, i to pojedinačni, a pogotovo za progon divljači u čoporu.

Danas je bigl prema standardu visine do 40 cm i težine do 18 kg, kompaktne je građe na relativno malenim, snažnim nogama koje mu pružaju brzinu i izdržljivost. Glava ovog psa duga je te ima izvrstan njuh, a jedna od karakteristika bigla su dugačke, obješene uši. Biglova dlaka kratka je i čvrsta te su priznate sve boje osim smeđe – najčešće su dvobojni, ali ih ima i trobojnih. Još jedna važna stvar kod bigla je da vrh repa mora biti bijel te mora stajati ravno uvis poput antene. Bigli su inteligentni psi čvrstoga karaktera te se slažu s drugim psima nakon što utvrde hijerarhiju zato što se pokušavaju nametnuti kao vođe.

Biglova inteligencija i zaigranost te njegov lijep izgled pridonijeli su tome da je čest kućni ljubimac. Čim dovedemo bigla u dom, treba mu pokazati tko je „vođa čopora“ jer će inače iskoristiti svaku priliku da to bude on. Bigl se voli igrati i rješavati zadatke i trikove. Treba mu dosta šetanja, pa je zato idealan za aktivne osobe i za obitelji s djecom kojima može biti najbolji prijatelj.

djecji svijet kucni ljubimci bigl

Vrijednost: 3,30 HRK
Slovna oznaka A
Dizajn: Katarina Lončar, dizajnerica iz Zagreba
Veličina: 35,50 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 21.02.2022.
Naklada: 30 000 po motivu

 

 

POMERANAC

Pomeranac je još jedna pasmina pasa čiji naziv potječe od područja na kojem se počeo uzgajati, a to je Pomeranija u današnjoj Njemačkoj i Poljskoj.

Ovaj je pas nastao od pasmine špic, čija je minijaturna kopija. Tijekom 18. stoljeća počelo se s uzgojem malih pasa, a poznato je da je kraljica Viktorija imala jako malenog špica. Visina pomeranca iznosi od 18 do 22 cm. Ima debelo i gusto krzno koje se sastoji od dvaju slojeva: kroz gustu poddlaku vire duže dlake crne, narančaste, sive, smeđe ili bijele boje, kao i kombinacija navedenih.

Dlaka na vratu podsjeća na lavlju grivu i uokviruje lice s njuškicom koja podsjeća na lisičju. Krzno pomeranca ne treba posebno održavati zato što kroz kožu izlučuje mast, pa se dlake ne mogu zapetljati. Ipak, treba ga barem dva puta tjedno češljati da se iščešlja mrtva poddlaka.

Težina pomeranca je od 1,8 do 3,5 kg, no oni toga nisu svjesni, pa se ponašaju kao da imaju 40 kg. Izvrsni su čuvari i na bilo koju prijetnju javljaju se glasnim i ustrajnim lavežom. Inače su jako društveni i razigrani i lako se sprijatelje s većim psima, mačkama i ljudima.

Nabavimo li ga, s učenjem, odnosno privikavanjem treba početi od prvog dana jer je inteligentan i lako uči. No nije dobro popuštati mu jer će tada on nas „izdresirati“, a to obično nije dobro ni za vlasnika, a ni za psa. Nakon što se privikne na novi dom, dobro je prošetati ga kako bi potrošio energiju i upoznao okolinu i potencijalne pseće prijatelje.

Ako često izbivamo iz doma, treba ga postupno privikavati na to zato što ne voli biti sam. Isto tako, imate li susjede kojima bi mogao smetati njegov lavež, treba ga odgojiti kako se ne bi previše uzbuđivao zbog svega oko sebe ili radije ne nabaviti psa ove pasmine. Ipak, ako se odlučite za pomeranca, imat ćete pravog psa u minijaturnom izdanju koji uz pravilan odgoj može uveseljavati cijelu obitelj.

djecji svijet kucni ljubimci pomeranac

Vrijednost: 3,30 HRK
Slovna oznaka A
Dizajn: Katarina Lončar, dizajnerica iz Zagreba
Veličina: 35,50 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 21.02.2022.
Naklada: 30 000 po motivu

 

ŠKOTSKI OVČAR

Puno je pasmina pasa nazvanih prema geografskom podrijetlu, no škotski ovčari dobili su i namjenu za koju su uzgajani. Iako podrijetlo pasmine nije do kraja istraženo, pretpostavlja se kako su u Britaniju došli u vrijeme rimskih osvajanja.

Tada još nisu ovako izgledali, a služili su za čuvanje stoke. Svoj današnji izgled zahvaljuju kraljici Viktoriji koja je s imanja u Škotskoj dovela u London nekoliko primjeraka škotskog ovčara i počela njihov uzgoj. Izvorno su ovi psi bili crne boje da bi se uzgojem dobili primjerci u više kombinacija boja, a crna se pritom izgubila.

Škotski ovčari imaju prekrasno dugo dvoslojno krzno, relativno malenu usku glavu i koso položene bademaste oči. Postoje i kratkodlaki varijeteti, no oni nisu toliko popularni. Ova je pasmina dosta krupna; ženke su visine od 51 do 61 cm, a mužjaci od 61 do 66 cm, dok im težina varira od 23 do 34 kg ovisno o spolu. Spomenimo i da je sredinom prošlog stoljeća snimljen prvi film u kojem je ovaj pas glavni „glumac“ i koji je pridonio velikoj popularnosti ove pasmine.

Riječ je, naravno, o filmu „Lassie se vraća kući“. Ovo je jedna od najinteligentnijih pasmina pasa, vrlo su elegantni, nježni, odani i privrženi te su usto i izvrsni čuvari. Jako se dobro slažu s djecom i nježni su s njima, no manju djecu nije dobro ostaviti samu s njima kao, uostalom, ni s bilo kojim psom. Zaštitnički se odnose prema svojoj ljudskoj obitelji i upozorit će ih na bilo koju opasnost ili prijetnju.

Zbog velike inteligencije njihov um mora stalno biti zaposlen, a ovi psi i lako uče te će biti presretni ako mogu čuvati dvorište u kojem borave. U slučaju da nemate svoj vanjski prostor, trebat će ih dosta šetati, pa prilikom nabave treba razmisliti i o tome.

Škotski ovčari izvrsni su i kao službeni psi te kao terapeutski, za rad s osobama s posebnim potrebama. Ako se odlučite nabaviti ga, a aktivna ste obitelj, nađite provjerenog uzgajivača, upoznajte se s njim i od prvog dana počnite s odgojem – steći ćete vjernog prijatelja za dugo vremena koji osim povremene njege krzna, samo traži da mu date posla.

djecji svijet kucni ljubimci skotski ovcarVrijednost: 3,30 HRK
Slovna oznaka A
Dizajn: Katarina Lončar, dizajnerica iz Zagreba
Veličina: 35,50 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 21.02.2022.
Naklada: 30 000 po motivu

 


Boris Cebović, uzgajatelj malih životinja

 

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.