100. Obljetnica Stomatološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

100 obljetnica stomatoloskoga fakulteta zigStoljeće visokoškolske stomatološke nastave u Hrvatskoj i šezdeset godina samostalnosti Stomatološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ishodište Stomatološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ujedno i početka povijesti visokoškolske stomatološke izobrazbe u Hrvatskoj, pronaći ćemo u događaju otprije 100 godina, točnije, od 20. siječnja 1922. kada je na preporuku profesorskog zbora Liječničkoga fakulteta Sveučilišta Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca tadašnji pokrajinski namjesnik za Hrvatsku i Slavoniju, dr. Juraj Demetrović, dodijelio dr. Eduardu Radoševiću (Mrkopalj, 20. 2. 1884. – Zagreb, 6. 2. 1939.) venia docendi – odobrenje za poučavanje iz područja stomatologije i zubarstva.

Dr. Radošević završio je Medicinski fakultet 1909. u Beču, a stomatologiju specijalizirao 1910. u Berlinu.

Povjerenstvo koje je ocijenilo Radoševićevu habilitaciju pod naslovom Problemi zubarstva u vidu fizikalne kemije činili su eminentni profesori i osnivači Medicinskoga fakulteta Fran Bubanović, ujedno i mentor, Julije Budisavljević i Dragutin Mašek.

Time je 1922. dr. Radošević utemeljio Katedru za odontologiju, a poslije i Stomatološku kliniku na Medicinskom fakultetu. Stomatologija je bila dio opće medicine, odnosno njezina specijalistička grana, dok zaseban cjelovit studij stomatologije u nas postoji na Medicinskom fakultetu od 1948. osnivanjem Odontološkog odsjeka.

100 obljetnica stomatoloskoga fakulteta arcic

Prije 60 godina, odlukom Sabora NR Hrvatske od 26. rujna 1962. o osnivanju Stomatološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, studij se odvaja od Medicinskoga fakulteta.

Od tog dana stomatologija postoji kao samostalna visokoškolska nastavna struka u Hrvatskoj koja čini temelj skrbi za oralno zdravlje, a kroza nj i za integralno zdravlje svojih građana. Do danas je u ustanovi diplomiralo više od 6500 stomatologa.

Tijekom stoljeća svog djelovanja je zahvaljujući gajenju izvrsnosti, ali i svojim međunarodnim nastavnim aktivnostima (od 2017. uvedena je cjelovita nastava na engleskom jeziku) ustanova stekla visok međunarodni znanstveni i stručni ugled. Proslavite, stoga, s nama ove dvije posebne obljetnice!

prof. dr. sc. Ivan Alajbeg Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

 

100 obljetnica stomatoloskoga fakulteta markaVrijednost: slovna oznaka A
Dizajn: Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba
Veličina: 29,82 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 13.10.2022.
Naklada: 30 000

 

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.