Hrvatski turizam - Špancirfest Varaždin

Svoju je priču Špancirfest počeo kazivati prije dvadeset godina kao prvi ulični festival u Hrvatskoj, a danas je jedan od najposjećenijih i najpopularnijih nacionalnih festivalskih događaja u Hrvatskoj.

varazdin spancirfest zigIdeja je Špancirfesta ponuditi sadržaje koji će tijekom deset festivalskih dana u svakom posjetitelju pobuditi osjećaj pripadnosti zajednici koja njeguje kreativno razmišljanje i slobodu izražavanja. Festival okuplja profesionalne i amaterske umjetnike iz cijelog svijeta, od glazbenika raznih žanrova do uličnog teatra i multimedijalnih izvedbi, pretvarajući varaždinsku povijesnu jezgru u veliku pozornicu na otvorenom.

Špancirfest je sinonim za Varaždin i njegov je brend, a poslovni i turistički rezultati koje postiže svake godine pokazuju važnost ovoga festivala za razvoj i rast cijelog niza s turizmom povezanih djelatnosti.

Ove će se godine održati jubilarno, 20. izdanje Špancirfesta. Sam festival prošao je nevjerojatnu preobrazbu te je od manifestacije koja je u Varaždin željela donijeti nekoliko dana ulične zabave i privući posjetitelje iz neposredne regije izrastao u desetodnevni događaj koji je 2017. posjetilo više od 265 tisuća posjetitelja. Varaždinski Špancirfest je u sklopu projekta Godišnje hrvatske turističke nagrade, koji provode Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora, 2017. proglašen turističkim događajem godine.

varazdin spancirfest arcic 1varazdin spancirfest arcic 2 

Od svog nastanka i razvoja u srednjem vijeku pa sve do danas Varaždin je oduvijek bio grad koji su njegovi stanovnici voljeli, a gosti mu se divili i hvalili ga. Kada dođete u Varaždin, obuzme vas radost i zadovoljstvo. To je grad koji vas poziva da ga pomno otkrivate, grad koji će razbuditi vašu maštu, jer ćete u nekoliko koraka otkriti bogatstvo prohujalih stoljeća, upoznati umjetnike i obrtnike te gostoljubive domaćine.

Varaždin razlikuje od drugih gradova njegova iznimna spomenička i umjetnička baština s izvrsno očuvanom i najbogatijom baroknom urbanom cjelinom. Uz kompleks Staroga grada, na relativno malenu prostoru ostale su očuvane palače, značajne javne zgrade, vrijedne kuće i vile u stilu baroka, rokokoa, klasicizma i secesije te jedna od najstarijih europskih gradskih vijećnica.

Svoj jedinstven urbani identitet Varaždin ne pokazuje samo očuvanom baroknom arhitektonskom cjelinom povijesne jezgre nego i toplinom svojih skladnih trgova i romantičnih ulica.

varazdin spancirfest fdc

Hrvatski turizam - Špancirfest Varaždin, FDC

 

 

Bogatstvo sakralne baštine kazuje priču o Varaždinu kao gradu zvonika, a posebno je zanimljiv zvonik crkve svetog Nikole, zaštitnika grada. Barokna crkva svetog Nikole sagrađena je na temeljima ranije romaničko-gotičke crkve, a njezin jedinstven gotički toranj oblikom i stilom neuobičajen je prizor u kontinentalnoj Hrvatskoj. Toranj ima uzidani grb grada Varaždina iz 1464., a iznad njega nalazi se ostatak nekadašnje crkve sa zanimljivim detaljem – kamenom medvjedicom, koja ovu građevinu povezuje s legendom o njezinu nastanku.

Turistička zajednica grada Varaždina

 

varazdin spancirfest marka 1Vrijednost: 3,10 HRK
Dizajn: Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba
Fotografija: Mario Romulić i Dražen Stojčić
Veličina: 48,28 x 29,82 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 04.06.2018.
Naklada: 100.000

 

varazdin spancirfest marka 2Vrijednost: 3,10 HRK
Dizajn: Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba
Fotografija: Mario Romulić i Dražen Stojčić
Veličina: 48,28 x 29,82 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 04.06.2018.
Naklada: 100.000

 

 

 

 

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

0
0
0
s2sdefault

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.