FIFA Svjetsko prvenstvo u nogometu Rusija 2018.

 

Pod okriljem Lava Jašina

fifa hrvatska 2018 zigAko u Rusiji, zemlji domaćina XXI. svjetskog nogometnog prvenstva, Lava Nikolajeviča Tolstoja možemo izdvojiti kao simbol te velike nacije, onda zasigurno jednog drugog, također slavnog Lava – Lava Ivanoviča Jašina (1929. – 1990.) – smijemo proglasiti sinonimom za ruski nogomet.

Legendarnog vratara Dinama iz Moskve i sovjetske reprezentacije mnogi s pravom smatraju najboljim čuvarom mreže u povijesti. Samo je on dosad od golmana dobitnik „Zlatne lopte“ (1963.). Nadimak Crni Pauk dobio je i zbog 150 obranjenih jedanaesteraca! Oličenje je sportskog duha.

Rusi nisu osvajali svjetska odličja, ali je njihov Oleg Saljenko upisan u anale s rekordnih pet zgoditaka na jednoj utakmici (1994., Rusija – Kamerun 6 : 1). Za Hrvatsku pitanje broj jedan je što Vatreni mogu na „Čempionatu mira“? Odgovor: vrijeme je da odigraju vrlo važnu ulogu te se nakon 20 godina opet popnu na pobjedničko postolje. Kao na „Parku prinčeva“ 1998.

fifa hrvatska 2018 arak

FIFA Svjetsko prvenstvo u nogometu Rusija 2018., arak

 

Prebrodili su naši mukotrpne kvalifikacije (uz uobičajenu smjenu izbornika – Zlatko Dalić umjesto Ante Čačića), izborili plasman opet nakon doigravanja (s Grcima 1 : 1 i 0 : 0), ali to je generacija superklasnih igrača poput Luke Modrića, Vedrana Čorluke, Marija Mandžukića, Ivana Rakitića, Ivana Perišića i Domagoja Vide, u punoj zrelosti, u naponu snage. Pravi čas za pothvat.

Na putu Hrvatskoj najprije, u skupini, stoji nadobudna Nigerija, Messijeva Argentina i dobro znani Island (najveće čudo suvremenog nogometa).

Favoriti Svjetskoga kupa su turnirski velemajstori i branitelji naslova Nijemci, potentni i razigrani Francuzi, kraljevi kombinatorike Španjolci i nepredvidivi, rehabilitacije željni Brazilci, peterostruki prvaci. Važno je da se u najprostranijoj zemlji, Rusiji, odigra u duhu miroljubivog Lava Jašina.

Miro Rede, sportski novinar

fifa hrvatska 2018 fdc

FIFA Svjetsko prvenstvo u nogometu Rusija 2018., FDC

 

fifa hrvatska 2018 markaVrijednost: 6,5 HRK
Dizajn: Lidija Novosel i Adam Peter Maguire, dizajneri iz Zagreba
Veličina: 35,50 x 29,82 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 14.06.2018.
Naklada: 100 000

 

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

0
0
0
s2sdefault

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.