Prigodne poštanske marke „Hrvatska glazba“

Nove poštanske marke s motivima Arsena Dedića, Ive Robića i Vice Vukova


Hrvatska pošta 4. srpnja 2018. pušta u optjecaj nove prigodne poštanske marke iz serije „Hrvatska glazba“. Motivi poštanskih maraka su velikani hrvatske glazbe: Arsen Dedić, Ivo Robić i Vice Vukov.
Autori prigodnih poštanskih maraka su Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, dizajneri iz Zagreba. Marke su tiskane u višebojnom ofsetnom tisku i u nakladi od 100 000 primjeraka po motivu, od čega je tiskano 1300 arčića u pripadajućim numeriranim etuijima. Marke su izdane u arčićima od četiri marke, dok okrugli arčići imitiraju gramofonsku ploču. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). 

hrvatska glazba fdc

Prigodne poštanske marke „Hrvatska glazba“, FDC

 Arsen Dedić

hrvatska glazba arsen dedic arcichrvatska glazba arsen dedic arak
U znaku lava, 28. srpnja 1938. u Šibeniku rodio se u težačkoj obitelji Dedića dječak koji će kao Arsen Dedić tijekom druge polovice 20. stoljeća izrasti u ikoničnu figuru hrvatske kulturne scene. Odlikaš cijenjene šibenske gimnazije, likovno i pjesnički nadaren (prvim se pjesmama javlja u zagrebačkom Poletu i splitskom Vidiku), obećavajući flautist glazbene škole, do Zagreba, tada mitskog odredišta šibenskih studenata (nekad su to bili Padova i Prag), zaslužit će obje srednjoškolske svjedodžbe kako bi se ujesen 1957. upisao na studij prava.
Spajajući glazbeni i poetski dar stvorio je autentičan kantautorski stil. Obišao je svijet, a njegov kreativni saldo gotovo se ne može nabrojiti! Oko 40 albuma, što službenih, što piratskih, i 32 knjige! Napisao je glazbu za više od 30 igranih filmova, za 140 kazališnih predstava, 21 TV dramu i seriju, 11 dokumentarnih filmova, 10 crtanih... Uz brojna priznanja i nagrade, Vjesnikovu Nagradu Slavenski, sanremsku Premio Tenco (među prvih devet kantautora u svijetu, u društvu Cohena i Dylana), Premio Brel, brojne Porine i onaj za životno djelo, dvije pulske Zlatne arene i druge. Arsen Dedić neporecivo je konačni dobrotvor koji kao da je desetljećima fascinantnim radom skrbio nad sudbinom hrvatske pop-glazbe darivajući je neštedimice plodovima mnogih talenata sve do svog odlaska 17. kolovoza 2015.

hrvatska glazba arsen dedic markaVrijednost: 7,60 HRK
Dizajn: Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, dizajneri iz Zagreba
Veličina: 34,00 x 34,00 mm
Papir: bijeli, bezdrvni, s podlogom 181 g, samoljepivi
Zupčanje: ukrasno
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 04.07.2018.
Naklada: 100 000

 

 


Ivo Robić

hrvatska glazba ico robic arcichrvatska glazba ico robic arak

 

Pedesetih godina prošlog stoljeća bio je naš prst u moru zabavne glazbe. Povezivao nas je sa svijetom. Bio je i naš „čovjek džuboks“: što zaželiš, on otpjeva! Tih godina njegove ploče mogle su vam biti cijela diskoteka. Snimio je 62 velika singla (na 78 okretaja!) i tri LP ploče što je – za ionako rijetke vlasnike gramofona – bila kolekcija vrijedna poštovanja. Napokon, bio je naš prvi „gastarbajter“, ujedno i prvi pop-pjevač, do dandanas nažalost i jedini (!) koji je popločao svoj put u veliki svijet show businessa zlatom milijunskog Morgena.


Odluku da ne krene očevim stopama bjelovarskog suca i uglednika (Ivo je, inače, rođen u obližnjoj Garešnici 28. siječnja 1923.) otkrit će nam u Zagrebu mijenjajući studij prava za noćne nastupe i pjevanje na Državnoj krugovalnoj postaji. Sam je skladao neke od najvećih šlagera 50-ih: Srce, laku noć, Ja ću doć’, Za tobom čeznem, Ne plači, nezaobilaznu Samo jednom se ljubi, pa se pokraj zamišljenog spomenika bardu popularne glazbe 50-ih nadaleko ne nazire susjedstvo. Kada je došao Morgen i glasoviti njemački producent i skladatelj Bert Kaempfert, Robić je zapravo zakoračio u svijet, a u njemu je, barem što se Njemačke tiče, dio sebe i ostavio (Za Polydor je od 1959. do 1966. objavio 14 ploča!). Činjenica je da ćete od tada u mnogim važnijim svjetskim enciklopedijama i brojnim knjigama koje istražuju fenomene u popularnoj glazbi naći Ivu Robića.

Davno uzdignut na pijedestal našega kralja šlagera, preminuo je nakon kraće bolesti u riječkoj bolnici 9. ožujka 2000.

 

hrvatska glazba ico robic markaVrijednost: 7,60 HRK
Dizajn: Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, dizajneri iz Zagreba
Veličina: 34,00 x 34,00 mm
Papir: bijeli, bezdrvni, s podlogom 181 g, samoljepivi
Zupčanje: ukrasno
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 04.07.2018.
Naklada: 100 000

 

 

 

Vice Vukov

hrvatska glazba vice vukov arcichrvatska glazba vice vukov arak

U doba najveće popularnosti festivala zabavne glazbe (od kraja 50-ih do početka 70-ih godina) Vice Vukov (Šibenik, 3. kolovoza 1936.) nedvojbeno je njihova najsjajnija zvijezda. Teško bi ovaj ograničeni prostor bio dovoljan da se pobroje svi njegovi uspjesi od pojave na Opatiji '59 do Zagreba '71. Dvaput je bio drugi na festivalu Intervizije (istočnoeuropski pandan Euroviziji), a također je dva puta zastupao i bivšu državu na Eurosongu: 1963. u Londonu i 1965. u Napulju.

Ovaj Šibenčanin apolonskog profila i lijepog baritona, moćnog, visokog registra pojavio se u Opatiji niotkud i otprve pobijedio s „pjesmom koja je iznenadila i temeljno promijenila moj život“, kako je sam Vukov doživio svoj debi u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner sa skladbom Mirno teku rijeke. Početkom 1972., u vrijeme hrvatskog proljeća i tragičnih događaja koji su ga obilježili, da bi izbjegao uhićenje, Vice je prisiljen ostati u inozemstvu, dok su mu u domovini zabranjeni javni nastupi i snimanja, što ga je pretvorilo u svojevrsnoga nacionalnog martira. Kada se 1989., nakon gotovo dvadesetogodišnjeg estradnog egzila, vratio s novom pločom Bella Italia, taj je naslov u ušima brojnih štovatelja zazvučao kao lijepa Hrvatska.

Vice Vukov je autor triju knjiga: Pogled iza ogledala, Tvoja zemlja i Moji pariški zapisi. Pao je niza stube u Hrvatskom saboru 17. studenog 2005., te je tri godine proveo u komi. Umro je u snu, 24. rujna 2008. u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Zagrebu.

 

hrvatska glazba vice vukov markaVrijednost: 7,60 HRK
Dizajn: Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, dizajneri iz Zagreba
Veličina:
Papir: bijeli, bezdrvni, s podlogom 181 g, samoljepivi
Zupčanje: ukrasno
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 04.07.2018.
Naklada: 100 000

 

 

 

 

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

0
0
0
s2sdefault

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.