„PUMed – kuće Mediterana“

Hrvatska pošta izdala je novu prigodnu marku u suradnji s PUMedom – Savezom poštanskih operatora mediteranskih zemalja

kuce mediterana zigHrvatska pošta pušta 10. srpnja u optjecaj prigodnu poštansku marku „PUMed – kuće Mediterana“. Autorica poštanske marke je dizajnerica iz Zagreba Nataša Odak, a marka s motivom pročelja stare kamene kuće tiskana je u višebojnom ofsetnom tisku. Naklada poštanske marke nominalne vrijednosti 7,60 kuna iznosi 150.000 primjeraka tiskanim u arcima od 16 maraka. Hrvatska pošta izdaje i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
Žig prvog dana u uporabi je 10. i 11. srpnja u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.

Blaga klima s mnogo sunca i izobilje kamena odredili su karakteristike arhitekture u jadranskoj Hrvatskoj i širem mediteranskom prostoru. Mediteranska naselja i građevine svjedoče o ekološkim principima primijenjenim u građenju koji podrazumijevaju poštivanje i prijenos lokalnih znanja o neposrednom okolišu te racionalnost i svrhovitost u korištenju prirodnih resursa i prostora. Građevni materijal (kamen i u manjoj mjeri drvo) uzimao se iz prirode, a lokacija građenja i oblikovanje građevina prilagođavani su klimatskim, reljefnim, hidrološkim i drugim osobitostima.

 

Za Mediteran su karakteristična zbijena naselja u kojima su gusti sklopovi zgrada odvojeni uskim popločenim ulicama, kalama. Visoke kamene kuće, prislonjene jedna uz drugu, stvaraju sjene i ugodan hlad u suhim i vrućim ljetnim mjesecima te zaštitu od hladnog vjetra (bure) u zimskim mjesecima. Kuće imaju zatvorene debele zidove građene od obrađenoga kamena, s malim prozorskim otvorima te kapcima od pune daske (škurama) koji štite od sunca i vjetra. Prepoznatljive su karakteristike arhitekture drvene vratnice, krovovi pokriveni kupom kanalicom te dimnjaci s raznolikim kruništima.

kuce mediterana arak

„PUMed – kuće Mediterana“, arak

 

Jednostavnije stambene građevine su kuće prizemnice, a složenije kuće na jedan ili dva kata. Na gornjim se etažama katnica nalaze kuhinja (kužina) i sobe, a u prizemlju konoba. Konoba se primarno koristila za odlaganje i čuvanje alata i opreme korištene u vinogradarskim i drugim poslovima, kao i za čuvanje vina, sušenog mesa ili sira, maslinovog ulja, kvasine (vinskog octa), rakije i drugih delicija. Konoba je često i najistaknutija prostorija u mediteranskoj kući jer je mjesto ugodnih okupljanja ukućana i susjeda, posebno prilikom kartanja ili kušanja vina, kada spontano počinju pjesma i smijeh.

kuce mediterana fdc

„PUMed – kuće Mediterana“, FDC

 

Kod mediteranskih je kuća zatvoreni privatni prostor neodvojiv od (javnih) otvorenih prostora. Unutrašnja dvorišta i terase služe kao dnevni boravak i mjesto okupljanja zbog ugodnih sjena i hladovine koju stvaraju odrine vinove loze, cvijeće, stabla smokve ili murve (duda). Isto tako, razgovori, zvukovi i mirisi hrane iz kuća šire se na ulice, trgove i obale, gdje se odvija dio svakodnevnog života: ondje stanovnici međusobno komuniciraju i odmaraju se, ali i obavljaju dnevne i sezonske poslove poput sušenja rublja, pranja bačvi, krpanja ribarskih mreža i dr.

doc. dr. sc. Sanja Lončar Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

 

kuce mediterana markaVrijednost: 7,60 HRK
Dizajn: Nataša Odak, dizajnerica iz Zagreba
Veličina: 29,82 x 48,28 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 10.07.2018.
Naklada: 150 000

 

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

0
0
0
s2sdefault

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.