Nova dječja poštanska marka „Čuvajmo naše šume“

Marka je nastala na temelju likovnog predloška učenice Marine Mohorovčić

Hrvatska pošta pušta 17. rujna 2018. u optjecaj novu dječju poštansku marku „Čuvajmo naše šume“. Motiv prigodne dječje poštanske marke je maštoviti prikaz ježa kao čuvara šume.
Autorica prigodne marke je Lidija Novosel, dizajnerica iz Zagreba, dok je autorica predloška Marina Mohorovičić, učenica 2. razreda Osnovne škole Viktora Cara Emina iz Lovrana. Marke su tiskane u višebojnom ofsetnom tisku i u nakladi od 100 000 primjeraka. Nominalna vrijednost nove dječje marke iznosi 3,10 kuna, a marka je izdana u arku od 20 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). U Poštanskom uredu 10101 Zagreb (Jurišićeva 13) 17. i 18. rujna 2018. bit će u uporabi žig prvog dana. 

cuvajmo nase sume arcic
Čuvajmo naše šume, arčić

Čuvajmo naše šume
Šume su jedno od najvećih prirodnih bogatstava Hrvatske. Naše su šume prirodne, mješovite, šume s bogatom i raznolikom vegetacijom u kojima uz stabla gospodarski važnih vrsta imamo i razne prateće vrste drveća, grmlja i prizemnog raslinja, gljiva te, naravno, brojne predstavnike faune – od najsitnijih insekata, preko vodozemaca i gmazova, velikog broja vrsta ptica do sitnih i krupnih sisavaca.
Šume u Hrvatskoj, osim gospodarskog značenja, imaju vrlo važnu ekološku, zaštitnu, rekreativnu i krajobraznu ulogu. S obzirom na to da su neprocjenjivo prirodno bogatstvo jer je Hrvatska nezamisliva bez svojih šuma, potrebna je stalna briga i zaštita šuma kao prirodnog i složenog ekosustava.

Kako možemo sačuvati naše šume?
Svatko od nas svojim odgovornim ponašanjem u prirodi i prema njoj treba doprinositi zaštiti prirode, odnosno šuma. Jedan od načina očuvanja i zaštite šuma je stručno i odgovorno gospodarenje koje podrazumijeva uzgoj i zaštitu šuma te sječu uz obvezu obnove šume na posječenim površinama. Važnu ulogu ima i protupožarna zaštita jer su, nažalost, velike površine stradale od požara, a kojima treba dugi niz godina da bi se na njima šuma obnovila. Sadnjom stabala na neobraslim površinama (pošumljavanjem) povećavamo površinu šumskih ekosustava.
Odgovornim ponašanjem u šumi, pravilnim gospodarenjem otpadom, neoštećivanjem stabala, drugih biljaka i čuvanjem životinja osiguravamo o(p)stanak naših prirodnih šuma i šumskih ekosustava.

cuvajmo nase sume fdcČuvajmo naše šume, FDC


Ne zaboravimo!
Naše šume naslijedili smo od predaka, a posudili od potomaka – čuvajmo ih i vratimo potomcima sačuvane!

prof. dr. sc. Marijan Grubešić,
redoviti profesor na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

cuvajmo nase sume markaVrijednost: 3,10 HRK
Dizajn: Lidija Novosel, dizajnerica iz Zagreba; Autorica predloška: Marina Mohorovičić, učenica 2. razreda Osnovne škole Viktora Cara Emina, Lovran
Veličina: 35,5 x 29,82 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 17.09.2018.
Naklada: 100.000

 

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

0
0
0
s2sdefault

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.