Prigodna poštanska marka  1. gardijska brigada „Tigrovi“

 

Nakon Puma i Tigrovi dobili poštansku marku

tigrovi zigHrvatska pošta pušta 5. studenoga 2018. u optjecaj prigodnu poštansku marku Hrvatski domovinski rat – 1. gardijska brigada „Tigrovi“. Svečana promocija ove marke održana je u subotu, 3. studenoga 2018. u 11 sati u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog prigodom obilježavanja 28. godišnjice ustrojavanja 1. gardijske brigade „Tigrovi“.

Marka je izdana u arčiću od 6 maraka i s jednim privjeskom, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Marka je nominalne vrijednosti 7,60 kn u nakladi od 100 000 primjeraka. Dean Roksandić dizajnirao je ovu poštansku marku, a autor poznatog amblema „Tigrova“ je Božo Kokan.

Ratni put „Tigrova“ počeo je 1991. u Pakracu i na Plitvičkim jezerima, a odmah potom u istočnoj Slavoniji, zapadnoj Slavoniji, na Baniji i Kordunu te u Lici. Od travnja 1992. do travnja 1993. Brigada djeluje na oslobađanju juga Hrvatske, od zaljeva Bistrina i Rujnice sve do Prevlake i rta Oštro. Poseban uspjeh ostvarila je planiranjem i besprijekornom provedbom pomorskog desanta na Cavtat i Konavle.

Trećeg siječnja 1993. Brigada je premještena na karlovačko-ogulinsko bojište, dio Brigade ostao je na dubrovačkom bojištu, a odmah nakon početka operacije Maslenica dio Brigade prebačen je na prostor Maslenice i Velebita, gdje je sudjelovao u borbama i osiguranju postignutog uspjeha operacije, sve do polovine travnja 1994. godine. Istodobno je provedeno i preustrojavanje Brigade u postrojbu sa tri pješačke bojne i sa svim ostalim borbenim postrojbama i postrojbama potpore, uz intenzivnu obuku u svakom slobodnom trenutku.

Tijekom 1994. Brigada s dijelom postrojbe osigurava položaje na Kapeli, dijelom na Maslenici i Velebitu, osigurava interventnim djelovanjem prostor Like, a istodobno provodi intenzivnu obuku i sudjeluje u velikoj vježbi Lonja '94 s taktičkom zadaćom forsiranja rijeke ljudstvom i borbenom tehnikom.

Godina 1995. obilježena je intenzivnim borbenim djelovanjem od operacije Bljesak, Skok 2 i Ljeto '95, preko slavne Oluje do operacije Una. Svu snagu i moć Brigada je upravo iskazala u tim složenim operacijama.

tigrovi fdc

 Prigodna poštanska marka  1. gardijska brigada „Tigrovi“, FDC

 

U svim borbenim djelovanjima od osnutka postrojbe pa do kraja Domovinskog rata 1. gardijska brigada „Tigrovi“ imala je 367 poginulih i 6 nestalih pripadnika, a tijekom borbenih djelovanja ranjeno je 1711 pripadnika od čega su 28 tigrova stopostotni invalidi. Dvjesto jedan pripadnik Brigade prošao je kroz torturu neprijateljskih logora. U spomen svim stradalim pripadnicima 1. gardijske brigade „Tigrovi“ 4. studenog 1994. svečano je otkriven spomenik u sklopu Vojarne „Croatia“ u Zagrebu.

Nakon rata Brigada je prednjačila u složenoj borbenoj obuci, u obuci za međunarodne vojne operacije, kao i po obuci i usvajanju standarda NATO-a. Brigada je rasformirana 28. travnja 2008., a njeni pripadnici i sredstva razmješteni su u druge postrojbe, pretežito u novoformiranu Gardijsku mehaniziranu brigadu KOV-a.
U njenu je sastavu ustrojena i 1. mehanizirana bojna „Tigrovi“, koja nastavlja slavnu tradiciju 1. gardijske brigade kroz uspješnu obuku i sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama u sastavu NATO-a. Kroz Brigadu je prošlo više od 11 tisuća pripadnika. Tridesetog srpnja 2018. svečano je provedeno preimenovanje dotadašnje Vojarne „Croatia“ u Vojarnu 1. gardijske brigade „Tigrovi“.

Prije više od 10 godina osnovana je Udruga ratnih veterana 1. gbr. „Tigrovi“, koja svojim djelovanjem čuva uspomenu na slavnu postrojbu „Tigrova“, brine se o obiteljima poginulih i nestalih te redovito obilježava sve važne datume iz povijesti Brigade.

Eduard Butjer član predsjedništva URV 1. gbr. „Tigrovi“

 

tigrovi markaVrijednost: 7,60 HRK
Dizajn: Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba
Veličina: 29,82 x 48,28 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 05.11.2018.
Naklada: 100 000

 

 

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

0
0
0
s2sdefault

snjegovic gif

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.