Prigodne poštanske marke u suradnji s Filipinskom poštom

 

Marke u povodu 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa

hrvatska filipini zigHrvatska pošta 5. prosinca 2018. pušta u optjecaj prigodne poštanske marke izdane u bloku u povodu 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa s Republikom Filipinima. Prigodni blok čine dvije marke, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
Vrijednost svake marke iznosi 6,50 kuna, a tiskane su u nakladi od 35.000 blokova.

Ovo izdanje realizirano je u suradnji s Filipinskom poštom. Motivi maraka su veličanstvene utvrde koje su imale obrambenu ulogu, ali i povijesno-kulturno značenje za razvoj gradova u kojima se nalaze.
Autorica hrvatske marke je Sabina Rešić, dizajnerica iz Zagreba, dok filipinsku marku potpisuje Eunice Dabu. Hrvatsku marku krasi motiv kaštela sv. Mihovila, zaštitnika Šibenika, koji se nalazi u središtu grada, dok je glavni motiv na filipinskoj marki znamenita tvrđava Santiago, Intramuros.
Žig prvog dana bit će u uporabi 5. i 6. prosinca u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13.

hrvatska filipini blok

Hrvatska - Filipini zajedničko izdanje, Blok

 

Utvrda sv. Mihovila, Šibenik
Kaštel sv. Mihovila, zaštitnika Šibenika, nalazi se u središtu grada. Riječ je o položaju na uzvisini visokoj 60 metara odakle se dobro mogao nadzirati morski prilaz šibenskoj luci.
Taj je položaj strateški vrijedan jer je blizu obale, a opet zaštićen strminom. Utvrda je zasigurno već postojala u doba prvog spomena Šibenika, 1066. godine.
Od te utvrde nije ništa očuvano zbog oštećivanja, rušenja i ponovnoga građenja kaštela kroz povijest. Za najstarije danas postojeće strukture može se procijeniti da potječu iz 13. stoljeća.

Tvrđava Santiago, Intramuros
Godine 1571. španjolski osvajač Miguel Lopez de Legazpi stvorio je od Manile, kojom je prethodno vladao radža Sulejman, novu prijestolnicu rastućeg španjolskog kolonijalnog carstva na Dalekom istoku, a obnovljena drvena tvrđava svrgnutog radže postala je stožer španjolske vojske.
Kako je grad postajao sve bogatijim i zauzimao sve istaknutije mjesto na svjetskoj pozornici, tako je i tvrđava Santiago izrasla u zadivljujući simbol španjolske moći na istoku.

hrvatska filipini fdc

 

Hrvatska - Filipini zajedničko izdanje, FDC

 

Vrijednost: 6,50 HRK
Dizajn: Sabina Rešić, dizajnerica iz Zagreba; Eunice Dabu, dizajnerica iz Filipina
Veličina: 112 x 73 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: kutijasto: 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 05.12.2018.
Naklada: 35 000

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

0
0
0
s2sdefault

snjegovic gif

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.