Zajedničko izdanje poštanskih maraka Republike Hrvatske i Republike Koreje

hrvatska koreja zigHrvatska pošta dugi niz godina izdaje zajednička izdanja prigodnih poštanskih maraka u suradnji s drugim poštanskim operatorima. Ove godine, 29. kolovoza, pušta u optjecaj poštanske marke nastale u suradnji s Korejskom poštom.

Motiv ovogodišnjeg izdanja je Nacionalni park Sjeverni Velebit i Nacionalni park Seoraksan. Autori prigodnog izdanja su Duje Šegvić, dizajner iz Splita, i Jihyeong Ryu, dizajnerica iz Seoula. Naklada poštanskih maraka iznosi 150 000 primjeraka po motivu, a nominalna vrijednost obiju maraka je 8,60 kuna.

Prigodne poštanske marke izdane su u arčićima od 9 maraka, a Hrvatska pošta izdaje i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
Žig prvog dana je u uporabi 29. i 30. 08. 2019. u poštanskom uredu 10101 Zagreb

Nacionalni park Sjeverni Velebit Velebit

hrvatska koreja velebit arcic

Nacionalni park Sjeverni Velebit Velebit je najduža i površinom najveća planina u Hrvatskoj. Ovaj planinski masiv UNESCO je 1978. proglasio svjetskim rezervatom biosfere. Sjeverni Velebit proglašen je nacionalnim parkom 1999. godine (površine 109 km²).

Unutar Parka nalazi se i nekoliko posebno zaštićenih područja te brojne planinarske staze. Zasigurno, uz sve ostale ljepote ne smijete propustiti šetnju najljepšom planinarskom stazom u Hrvatskoj – Premužićevom stazom.

Planinski masiv Velebita građen je najvećim dijelom od sedimentnih karbonatnih stijena stvaranih u dugim razdobljima geološke prošlosti. Prirodne sile ovom su području podarile najljepše krške fenomene i tako ga uvrstile u svjetski vrh krške morfologije.

Velebit je prirodna granica između kontinentalne i mediteranske Hrvatske. Jedna od njegovih glavnih karakteristika je bura – vjetar koji puše od kopna prema moru, a često dostiže orkansku jačinu. To nam, kao dugovječni svjedok vremena, potvrđuje Zavižan – najviša, najsnježnija i najvjetrovitija planinska meteorološka postaja u Hrvatskoj.

Gotovo svi vrhovi Velebita obrasli su šumom, a kamenjar obiluje surovim oblicima među kojima rastu jedinstvene biljke. Travnjaci oduševljavaju šarenilom biljaka u cvatu i njihovim oprašivačima. Velebit je područje rasprostranjenosti svih triju velikih zvijeri: medvjeda, vuka i risa.

Nedaleko od Zavižana nalazi se Velebitski botanički vrt u kojem raste oko 300 biljnih vrsta. Na području Parka otkriveno je mnoštvo speleoloških objekata, a većina ih pripada grupi jama.

Podzemna fauna, s brojnim endemima, naviknuta je na stalnu tamu, visoku vlažnost zraka i konstantnu temperaturu. Najpoznatija podzemna vrsta je velebitska pijavica, endem Sjevernog Velebita, pronađena u Lukinoj jami.

Sjeverni Velebit idealno je odredište svima koji daju prednost boravku u prirodi. Dinamična izmjena krajobraza i živog svijeta pruža priliku za fotografiranje izvrsnih motiva i pejzaža. NP Sjeverni Velebit

hrvatska koreja velebit markaVrijednost: 8,60 HRK
Dizajn: Duje Šegvić, dizajner iz Splita
Veličina: 42,60 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 29.08.2019.
Naklada: 150 000

 

 

 

Nacionalni park Seoraksan

hrvatska koreja seoraksan arcic

 

 Golemo prostranstvo Nacionalnog parka Seoraksan, čija je ukupna površina 398 km², može se pohvaliti jednim od najspektakularnijih krajolika u Koreji, sa svojih trideset planinskih vrhova koji ulijevaju strahopoštovanje, uključujući i najviši vrh – Daecheongbong.

Godine 1982. park je uvršten u UNESCO-ovu Svjetsku mrežu rezervata biosfere. U Koreji se Pinus pumila, poznatiji kao patuljasti bor, može naći samo na planini Seorak. Taj grm ima lišće koje je kraće nego u drugih vrsta borova te grane koje rastu horizontalno.

Budući da biljka raste u hladnom i suhom okruženju na nadmorskoj visini od 1500 m, smatra se da je posebno osjetljiva na prijetnju globalnog zatopljenja. Stoga je služba korejskog nacionalnog parka pokrenula kampanju za zaštitu staništa patuljastog bora.

Naša zajednička odgovornost za zaštitu prirode ne poznaje granice. Zajedničkim izdavanjem ovih prigodnih poštanskih maraka Korejska pošta želi upoznati svijet s prekrasnom prirodom koja se može naći u Republici Hrvatskoj i Republici Koreji te se iskreno nadamo da će prijateljstvo tih dviju zemalja i dalje rasti.

hrvatska koreja seoraksan markaVrijednost: 8,60 HRK
Dizajn: Jihyeong Ryu, dizajnerica iz Seoula
Veličina: 42,60 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 29.08.2019.
Naklada: 150 000
 

Izvor: Hrvatska pošta

Sva izdanja maraka možete naručiti i kupiti preko Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak"

 
0
0
0
s2smodern

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.