FALC - nekada se čuvanje maraka koristila tzv. filatelistička bilježnica. U nju su se marke lijepe uz pomoć falca i to je osnovni razlog zašto je ovaj način pohrane nepraktičan. Falc je papirić koji je s jedne strane samoljepljiv, a s druge nije. Jedan rub samoljepljive strane lijepi se na marku, dok drugi na bilježnicu. Zbog toga marke nije jednostavno premještati i vaditi iz bilježnice, a pri skidanju falca s marke lako nastaju oštećenja na poleđini marke.

FALSIFIKATI - mogu biti na štetu sakupljača i pošte. U Drugom svjetskom ratu pojavio se još jedan poseban vid falsifikata kao ratno propagandno sredstvo. Radi zaštite od falsifikata vrši se ispitivanje ispravnosti maraka, pretiska i žigova. To rade određeni ispitivači - stručnjaci koji o tome izdaju tzv. ateste, potvrde o njihovoj ispravnosti. Kada su svi elementi na markama falsificirani (papir, boja, pretisak, zupčanje) radi se o potpunom falsifikatu. Ukoliko su falsificirani samo neki elementi, onda su to nepotpuni ili djelomični falsifikati lažni pretisak ili zupčanje, žigosanje i slično.

FILATEKTOR - je naprava za čitanje vodenih znakova sa maraka. Isto tako služi za provjeru krivotvorenih i dorađivanih maraka. Ovaj naziv filatektor nije originalan - ove uređaje možemo naći pod nazivima UV - ispitivački uređaji. Neki od tih uređaja mogu čitati vodoznakove i s onih maraka koje su na omotnicama.

FILATELIJA - (filos - prijatelj, atelia - oslobođeno plaćanja - jer se na frankirano pismo ne plaća nikakva druga pristojba) je naziv za ljubav prema poštanskim markama, njihovo sakupljanje i proučavanje, također sakupljanje omotnica, žigova i drugog poštanskog materijala.

FILATELISTIČKI PRIBOR - ovdje spadaju: pincete, povećala, albumi, zubomjeri i drugo.

FILATELISTIČKI ČASOPISI I BILTENI - ovi časopisi služe za informiranje filatelističke populacije o novim izdanjima, događajima i svemu onome što je aktualno u ovim krugovima. Bilteni sami po sebi su vrlo bliski časopisima, ali njihova osnovna karakteristika je to da nemaju pravilan redosljed izdavanja već se izdaju po potrebi (npr. izdaju ih pojedini klubovi, društva i drugi). U ovim časopisima i biltenima svaki filatelist može naći nešto korisno za sebe i smatra se izuzetno korisnim pratiti barem neka od ovih izdanja.

FILATELISTIČKE LAMPE - služe za utvrđivanje vodoznaka, otkrivanje krivotvorina i pogrešaka na markama.

FILATELISTIČKI PRIRUČNICI - u ovoj vrsti literatura mogu se naći kvalitetno obrađene teme od predfilatelije pa sve do današnje filatelije i općih pojmova u filateliji. Ono što se ističe kao velika mana na području Hrvatske je relativno mala dostupnost ove vrste literature.

 

Izvor: Hrvatski Filatelistički Savez

 

 

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.