GODIŠNJI KOMPLET MARAKA - mapa ili knjiga koja se izdaje na kraju kalendarske godine, a koja sadrži sva izdanja poštanskih maraka i blokova koju je pošta neke zemlje tijekom te godine izdala, naziva se godišnjim kompletom maraka. Većina zemalja izdaje ovakve komplete i na taj način nude orginalni filatelistički suvernir.

GREŠKE PRI TISKANJU - mogu nastati na više načina. Događa se, da se pojedine marke tiskaju u boji ili papiru neke druge vrijednosti. Postoje pretisci u bojama drugih vrijednosti ili se kod tiskanja dijelovi slike marke (okvir, sredina ili natpis) izrade obrnuto ili u bojama nekih drugih maraka.

GUMA - većinom filatelisti daju veliku važnost jednoj nerabljenoj marci da joj je guma otraga originalna tako, da se može ustanoviti, da marka nije kvarena i bila izložena pranju. Prisutnost originalne gume na marci sadržava prednost nerabljene marke.

GUMIRANJE - nežigosane marke na poleđini su gumirane iako neke zemlje izdaju marke i bez gume iz klimatskih ili drugih razloga. U početku je postojalo ručno, a sada se sve više upotrebljava strojno gumiranje. U posljednje vrijeme upotrebljava se i prethodno gumirani papir. Guma može biti različite kakvoće, izgleda i boje. Marke bez gume imaju manju, katkad i znatno manju vrijednost. Radi dobijanja na vrijednosti pojedinci rade naknadno lažno gumiranje.

 

Izvor: Hrvatski Filatelistički Savez

 

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.