LINIJSKI DUBOKI TISAK - slika marke je urezana u metalu ili nagrizena kiselinom tako da boja ispuni udubljenja crteža i napisa. Onaj dio matrice koji nema ureza očisti se od boje i zatim se jakim pritiskom ploče na vlažan papir boja prenese iz ureza. Zbog oštrine urezanih linija boja na papiru ostaje ispupčena tako da se opipom osjeća kako je crtež hrapav.

LINIJSKO ZUPČANJE - zupci stoje u ravnoj crti u odnosu na prostor između dva reda maraka. Prvo se zupčaju marke u jednom pravcu, a potom u drugom. Kod ove vrste zupčanja često se pojavljuju decentrirane marke. Ovo zupčanje se prepoznaje po tome što kutevi maraka nisu niti pravilni niti jednaki, a često izgleda da neki od njih i nedostaje.

LISTOVI PRVOG DANA - poštanska izdanja različitih veličina s markom na prednjoj strani koja je poništena s žigom prvog dana. Na drugoj strani lista nalazi se detaljan tekst o temi koju opisuje poštanska marka. Listovi prvog dana se ovisno o tradiciji izdavanja tiskaju redovito ili povremeno u manjim nakladama.

 

Izvor: Hrvatski Filatelistički Savez

 

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.