MAKSIMUM KARTE (CM) - pri Međunarodnoj filatelističkoj organizaciji (FIPA) postoji komisija za maksimafiliju odnosno sakupljanje maksimum karti. Ova komisija je donijela Statut maksimafilije prema kojem je točno određeno što je maksimum karta. Prema tome maksimum karta je ilustrirana poštanska karta veličine 9 x 14 cm ili 10.5 x 15 cm. Ilustracija na karti se treba prostirati na barem 75% površine jedne strane karte. Ilustracija mora biti povezana s motivom marke koja se nalazi s druge strane karte, ali nikako ne smije biti ista ilustracija. Žig kojim je marka poništena mora biti čitak i može se rabiti žig prvog ili zadnjeg dana važnosti dotične marke. Ukoliko je maksimum karta u cijelosti poštansko izdanje (poštanska karta, marka i žig) onda se radi o ''poštanskim maksimum kartama''. Ukoliko je maksimum kartu tiskala neka druga organizacija radi se o ''filatelističkoj maksimum karti'' ili ako je izdavač pojedinac onda se radi o ''privatnim maksimum kartama''.

MAKULATURA - u promet se puštaju samo ispravne marke. Marke sa nedostacima u izradi (greške u tiskanju, zamrljane, dvostruko ili dijelimično zupčane, bez gume i slično) odbacuju se kao makulatura. Marke iz makulature se uništavaju, ali ponekad na nedozvoljen način dospjevaju i na filatelističko tržište.

MANCO-LISTA - je kataloški popis brojeva onih maraka koje sakupljaču nedostaju.

MARKE S PRIVJESCIMA - komadić papira spojen s poštanskom markom čiji motiv upotpunjava značaj poštanske marke naziva se privjesak. Pretežno se izdaju prigodne marke s privjescima iako postoje rijeđi primjeri izdavanja redovnih maraka s privjescima. Jedan od zanimljivih primjera izdavanja maraka s privjescima je Izrael. Ova zemlja od 1948. ima tradiciju izdavanja svih izdanja maraka u verziji s privjescima. Marke koje su izdavane sa i bez privjeska u pravilu imaju veću vrijednost u slučaju s privjeskom.

MINISTARSKI ALBUMI - album u kojem se nalazi komplet nekog izdanja naziva se ministarskim albumom. Često se u njima nalaze četverci nezupčanih maraka tiskanih na istom papiru, u istoj boji s istim motivima kao i zupčane marke i blokovi pušteni u promet. Marke iz ovih albuma se tiskaju u maloj nakladi i zato su puno vrijednije od sličnih izdanja za masovnu uporabu.

MJESNA POŠTA - postoje marke koje su bile izdane za jedan grad ili područje i imale su vrijednost frankiranja samo na tom području.

 

Izvor: Hrvatski Filatelistički Savez

 

 

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.