OBIČAN PAPIR - marke se najčešće tiskaju na običnom papiru. To je papir za svakodnevnu upotrebu (knjige, časopisi i slično).

OBOJEN PAPIR - za tiskanje maraka upotrebljava se i obojeni papir. Obojenost može biti samo s jedne ili sa obe strane.

ODLJEPLJIVANJE MARAKA - najbolje se radi na način da se marke sa djelovima papira na koje su zalepljene umoče u mlaku vodu. Kada se marke odvoje od papira treba ih isprati u čistoj vodi i staviti među listove papira da se dobro osuše. Marke ne treba dugo držati u vodi naročito one koje su tiskane u bojama osetljivim na vodu (npr. ljubičasta). Marke izrađene na kredastom papiru ne treba potpuno potapati, već ih ostaviti na površini okrenute licem prema gore dok se papir dobro namoči i odvoji od marke. Ovo treba napravit zato jer bi se u protivnom slučaju isprao i sloj krede sa površini marke. Marka je dobro oprana ako na poleđini nema ostatak gume ili papira na kome je bila zaljepljena.

OFFSET - ovo je indirektni tisak. Slika marke se prenosi s cinčanog na gumeni valjak, a s njega na papir.

OKRENUTI PAR - (Tete-Beche) se nazivaju dvije marke zajedno, ali tiskane obratno jedna od druge. Takvi vodoravno okrenuti parovi su više cijenjeni nego oni okomiti.

OKVIRNO ZUPČANJE - zupci su postavljeni tako da se sve marke zupčaju u isti tren sa sve četiri strane. Razdvojene marke na ovaj način su iste kao i kod češljastog zupčanja.

OMOTNICE PRVOG IZDANJA (FDC) - First Day Cover ili kraće FDC je omotnica na kojoj se nalaze ilustracije ili crteži vezani uz poštansku marku koja je na toj omotnici te žig prvog dana izdanja te marke. Ukoliko se radi o izdavanju serije poštanskih maraka na jednoj omotnici se mogu nalaziti sve marke iz serije ili mogu biti raspoređene na dvije omotnice koje su slično ili jednako ilustrirane.

 

Izvor: Hrvatski Filatelistički Savez

 

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.