SERIJE MARAKA - dvije ili više poštanskih maraka, koje imaju zajedničku temu, a vrlo često i zajednička grafička obilježja nazivamo serijom ili nizom. Marke koje same za sebe čine cjelinu nazivamo pojedinačnim izdanjima. Kod vrednovanja serija poštanskih maraka od ključne je važnosti da su sve marke u seriji u kompletu. Serije poštanskih maraka mogu biti redovne ili prigodne. Ukoliko su redovne onda se mogu svake godine proširavati s novim markama. Broj maraka kod prigodnih serija je unaprijed poznat i nepromjenjiv.

SLUŽBENE MARKE - služe za frankiranje službene državne prepiske. Izdavane su za vrijeme Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj i Srbiji te u FNRJ 1946. godine.

SREDINA OBRNUTA - se događa, ali rijetko kod maraka, koje su tiskane u dva navrata tj. sa dva klišeja, tako da sredina (brojka ili lik) leži obrnuto od ostalog crteža. Takva marka za specijalne sabirače prava je poslastica i postiže nevjerojatno visoke cijene.

STANJE MARAKA - marke se sakupljaju nežigosane ili žigosane. Nežigosane marke moraju biti očuvane, sa "sviježom" i originalnom bojom i da imaju ispravnu gumu. Ukoliko je guma potpuno neoštećena i bez "falca", marka je vrijednija. Žigosane marke moraju biti čiste i uredno žigosane. Neke žigosane marke znatno su rijeđe od nežigosanih. Zbog toga treba obratiti pažnju na ispravnost žigova tj. da li se radi o originalnom poštanskom žigosanju ili su marke žigosane uslužno (na zahtjev pojedinaca) ili naknadno žigosane poslije njihovog povlačenja iz upotrebe.

SVJETSKI POŠTANSKI DAN - proslavlja se svake godine 9. listopada u spomen na dan kada je 1874. u švicarskom glavnom gradu Bernu osnovan Opći poštanski savez (Universal Postal Union, UPU). Proglašen je na Kongresu UPU-a u Tokiju 1969. i od tada se obilježava u svim zemljama članicama organizacijom izložaba, promocijom novih maraka, novih poštanskih usluga, konferencijama, seminarima, radionicama ili nekim drugim akcijama.


Izvor: Hrvatski Filatelistički Savez

Donacije za Filatelistički Klub

Ukoliko želite podržati rad Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak" i dati nam vjetar u leđa da budemo još bolji u našoj namjeri da ljubiteljima filatelije ponudimo sve potrebne informacije, možete to učiniti svojom dobrovoljnom novčanom donacijom na naš IBAN račun 

HR424840081104081825

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.