TETE-BECHE - ova se pogreška pojavljuje kad se u sastavljanju tiskarske ploče jedan ili više klišea umetnu nepravilno, tako da stoje obrnuto u odnosu na druga susjedna klišea u tiskarskoj ploči. Ovako odtiskane marke mogu biti u vodoravnom ili uspravnom paru. Pojedine države, namjerno tiskaju marke u "Tete-Beche", obično u filatelističke svrhe.

TISAK MARAKA - marke se tiskaju na više načina. Spomenut ćemo knjigotisak, kamenotisak, offset, linijski duboki tisak, raster duboki tisak i heliogravuru.

TRIPTIH, ČETVERAC, SUTISAK - izdanje maraka kod kojeg su tri različite marke neke serije međusobno povezane u cjelinu naziva se triptih. Razlika između pojma trojca i triptiha je ta što se u trojcu nalaze tri identične marke izdvojene iz šalterskog arka. Ukoliko su iz šalterskog arka izdvojene četiri marke dobiva se četverac. Ukoliko su dvije ili više različitih poštanskih maraka tiskane zajedno i predstavljaju zajednički motiv radi se o markama izdanima u sutisku.


Izvor: Hrvatski Filatelistički Savez

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.