TETE-BECHE - ova se pogreška pojavljuje kad se u sastavljanju tiskarske ploče jedan ili više klišea umetnu nepravilno, tako da stoje obrnuto u odnosu na druga susjedna klišea u tiskarskoj ploči. Ovako odtiskane marke mogu biti u vodoravnom ili uspravnom paru. Pojedine države, namjerno tiskaju marke u "Tete-Beche", obično u filatelističke svrhe.

TISAK MARAKA - marke se tiskaju na više načina. Spomenut ćemo knjigotisak, kamenotisak, offset, linijski duboki tisak, raster duboki tisak i heliogravuru.

TRIPTIH, ČETVERAC, SUTISAK - izdanje maraka kod kojeg su tri različite marke neke serije međusobno povezane u cjelinu naziva se triptih. Razlika između pojma trojca i triptiha je ta što se u trojcu nalaze tri identične marke izdvojene iz šalterskog arka. Ukoliko su iz šalterskog arka izdvojene četiri marke dobiva se četverac. Ukoliko su dvije ili više različitih poštanskih maraka tiskane zajedno i predstavljaju zajednički motiv radi se o markama izdanima u sutisku.


Izvor: Hrvatski Filatelistički Savez

Donacije za Filatelistički Klub

Ukoliko želite podržati rad Filatelističkog Kluba "Marija Hunjak" i dati nam vjetar u leđa da budemo još bolji u našoj namjeri da ljubiteljima filatelije ponudimo sve potrebne informacije, možete to učiniti svojom dobrovoljnom novčanom donacijom na naš IBAN račun 

HR424840081104081825

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

 


 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.