ZAŠTITNE TRAKE - služe pri pravljenju izložbenih listova, ali i za kvalitetnu zaštitu maraka u zbirkama.

ZUBOMJER - da ustanovimo broj zubaca na marci, služimo se zubomjerom, pločicom od kartona, celuloida i slično, na kojoj su označene točne mjere zubaca. Naslanjajući marku na odgovarajuću sliku pod tim brojem možemo točno ustanoviti broj zubaca marke. Pomoću zubomjera se kontrolira ispravnost zupčanja maraka, pretisci maraka i veličina maraka. Mogu biti plastični, metalni i kartonski. Jeftiniji je dio pribora i zbog toga ga nije loše imati. Spadaju u rang povećala odnosno običnim skupljačima maraka vjerojatno neće prečesto zatrebati dok ozbiljnim filatelistima čine dio pribora koji je potreban svakodnevno.

ZUPČANJE - marke se tiskaju u većim ili manjim arcima. Jedna od druge se odjeljuje sječenjem, probodom ili zupčanjem. Sječene marke se nazivaju nezupčanim. Probod može biti u ravnim linijama ili u obliku pile. Odvajanje maraka s probodom nije jednostavno, a savršeno odvojene marke su rijetke, pogotovo ako su ovaj posao obavili poštari pri službenom poslu. Zupci kojima se marke zupčaju nisu jednaki. Jedni su gušći, drugi rjeđi. Za određivanje veličine zupčanja su usvojene mjere kod kojih se utvrđuje koliko ima rupa na 2 cm dužine. Veličina zupčanja je navedena kod opisa izdanja. Zupčanje se obavlja strojevima s raznim zupcima pri čemu (ovisno o vrsti) imamo linijsko, češljasto i okvirno zupčanje.


Izvor: Hrvatski Filatelistički Savez

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.