B.M. - kratica za francuski izraz "Boîte postale" ili engleski "Movable Box" što znači poštanski sandučić u koji se je do zadnjeg trenutka mogla ostaviti pošta prije nego što bi brod otplovio.

BAS, BASSO - fra, ita; dolje, s donje strane.

BAY OF CATTARO - Boka Kotarska.

BAYERN – Bavarska.

BELOW - eng; dolje, ispod.

BESETZT - njem; zauzet, okupiran.

BESETZTES GEBIET - njem; okupirano područje.

BESETZUNG - njem; okupacija.

BEWERTUNG - njem; ocjena, ocjenjivanje.

BILINGUE - fra, ita; dvojezičan.

BLOKOVI - jedna ili nekoliko poštanskih maraka koje čine seriju, tiskanih u obliku minijaturiziranih arčića radi kvalitetnijeg opisa teme koju predstavlja poštanska marka ili serija. Blokovi imaju prigodni karakter i tiskaju se povremeno. Postoje verzije zupčanih i nezupčanih blokova.

BOJA - kod nedoumica u vezi s bojom marke, ne govorimo o markama ili serijama gdje svaka marka ima jasno određenu boju. Kada se marke izrađuju u više tiskanja često pri izradi dobijamo čitav niz nijansi boja. To nastaje zbog toga što boja upotrijebljenja za slijedeće tiskanje nije identična prethodnoj. Ove razlike se gotovo uvijek javljaju kod maraka s velikom nakladom ili kod maraka koje se tiskaju u više navrata. Određivanje boja se najlakše obavlja uspoređivanjem. Pogreške boja i ostale pogreške tiska tražene su mnogo od sakupljača specijalista.

BOUCHE DE CATTARO - Boka Kotarska.

BRAZDASTI PAPIR - ovaj papir nije neka posebno izrađena vrsta već je nastao slučajno, kod starijih, nepreciznih načina izrade. Na drvenom valjku se postepeno naljepi tanki sloj žitke, lepljive mase, koja otvrdne. Ova se masa odstranjuje struganjem tzv. "šmirgl" papirom. Kada se to ne napravi dovoljno precizno, a naročito ako se struganje obavlja grubim "šmirgl" papirom na valjku ostaju prugasta udubljenja koja se utisnu u meku masu papira i obrazuju paralelna udubljenja, brazde. Kako se na valjku udubljenja brzo ispune žitkom masom, brazde postaju sve pliće dok papir ne postane potpuno gladak. Prema tome vidljivost brazda na markama nije uvijek jednaka. Brazde se najbolje primjećuju kada marku držimo na tamnoj podlozi prema jačoj svjetlosti tako da pada okomito na pravac brazdi.

BREIT - njem; širok.

BRIEF - njem; pismo, list.

BRIEFMARKE - njem; poštanske marke.

BUCHT VON CATTARO - Boka Kotarska.

BUSTA PRIMO GIORNO - First Day Cover, FDC.

BUTAN - Kraljevina Butan je mala azijska država između Indije i Tibeta. Njena površina je 47.000 km² i ima 675.000 stanovnika. Poštanske marke pod vlastitim imenom izdaje od 1954. godine.

 

Izvor: Hrvatski Filatelistički Savez

Pretraga kataloga

Filatelističke online trgovine

  

 

Meal Pass logo

Meal Pass

 

 

Filatelija Hunjak koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice prihvaćate uvjete i korištenje kolačića.